Novi bionički centar spaja ljude sa strojevima kako bi pomogao invalidima

Interdisciplinarni istraživački centar koji financira filantropkinja Lisa Yang razvija tehnologije koje ljudsku fiziologiju povezuju s elektromehanikom

Mladen Smrekar ponedjeljak, 27. rujna 2021. u 12:31

Sve dublje razumijevanje mozga stvorilo je neviđene mogućnosti za ublažavanje problema koji dolaze s invalidnošću. Znanstvenici i inženjeri spajaju znanja iz biologije kako bi stvorili revolucionarne tehnologije koje obnavljaju funkciju tijela zahvaćenih ozljedama, starenjem ili bolestima - od protetskih udova koji se bez napora kreću po nezgodnom terenu do digitalnih živčanih sustava koji pomiču tijelo nakon ozljede leđne moždine.

Izravna komunikacija sa živčanim sustavom

Jedno od takvih mjesta koja se hvataju u koštac s problemima invalidnosti je i novoosnovani Centar za bioniku K. Lisa Yang, pokrenut darovnicom kojom je bivša investicijska bankarica Lisa Yang na račun McGovernovog instituta uplatila 24 milijuna dolara. 

Centar za bioniku razvijat će digitalne živčane sustave, egzoskelete i bioničku rekonstrukciju udova
Centar za bioniku razvijat će digitalne živčane sustave, egzoskelete i bioničku rekonstrukciju udova

Pred ovim je centrom jasan cilj: razviti i primijeniti tehnologije koje omogućuju izravnu komunikaciju sa živčanim sustavom kako bi se ublažile posljedice širokog spektra invaliditeta. Zaposlenici centra - znanstvenici, kliničari i inženjeri - tu će zajedno stvarati, testirati i primjenjivati bioničke tehnologije koje ljudsku fiziologiju integriraju s elektromehanikom.


Istraživači će blisko surađivati i s Harvardovim Medicinskim fakultetom kako bi se svaki potencijalni napredak čim prije testirao i upotrijebio, naročito u sredinama u kojima kronično nedostaje medicinska zaštita.

https://youtu.be/xeyD3EwrjkU

Velika imena

Centar vode profesor medijskih umjetnosti i znanosti Hugh Herr i profesor neurotehnologije i bioinženjeringa Ed Boyden. Dvostruko amputirani Herr pionir je u razvoju bioničkih udova radi poboljšanja pokretljivosti osobama s tjelesnim invaliditetom. Boyden je pak poznati tvorac alata za analizu i kontrolu mozga, zadužen za povezivanje bioničke tehnologije sa živčanim sustavom. U njihovoj su ekipi još i stručnjaci za kognitivnu neuroznanost, ortopedski i plastični kirurzi.

Hugh Herr, Lisa Yang i Ed Boyden
Hugh Herr, Lisa Yang i Ed Boyden

"Duboko razumijevanje složenih bioloških sustava, zajedno s brzim napretkom bioničkih sučelja čovjek-stroj, znači da ćemo uskoro moći ponuditi potpuno nove strategije za pomoć osobama s invaliditetom", rekao je Boyden.

Tri bioničke tehnologije

Centar za bioniku Yang u početku će se usredotočiti na razvoj i testiranje tri bioničke tehnologije: digitalne živčane sustave, egzoskelete i bioničku rekonstrukciju udova.

U centru će testirati i primjenjivati bioničke tehnologije koje ljudsku fiziologiju integriraju s elektromehanikom
U centru će testirati i primjenjivati bioničke tehnologije koje ljudsku fiziologiju integriraju s elektromehanikom

Digitalni živčani sustavi razvijat će se kako bi se smanjili poremećaji kretanja uzrokovani ozljedama leđne moždine, pomoću računalno upravljanih aktivacija mišića za kontrolu pokreta udova uz istodobno poticanje obnove same leđne moždine. Egzoskeleti udova kontrolirani mozgom trebali bi pomoći slabim mišićima i omogućiti prirodno kretanje osobama pogođenim moždanim udarom ili mišićno-koštanim poremećajima.


Cilj bioničke rekonstrukcije udova je vraćanje prirodnih pokreta, kontroliranih mozgom, kao i osjećaj dodira i propriocepcije, svijesti o položaju i pokretima bioničkih udova.

https://twitter.com/Docorange1/status/1441417699754532872

Paralelno će se razvijati i mobilni sustav dostave kako bi se pacijentima u siromašnim zajednicama osigurao pristup protetičkim udovima. Tako će u Sierra Leoneu izgraditi mobilnu kliniku za dizajn, izradu i ugradnju protetskih udova za potrebe tamošnjih stanovnika, često lišenih i osnovnih zdravstvenih usluga.