Digitalnim nomadima iz cijelog svijeta najviše se sviđa – Hrvatska

Stranica specijalizirana za savjete digitalnim nomadima ažurirala je svoje podatke o tome koje zemlje i gradovi su najprivlačniji onima koji žive tim stilom života. Naša zemlja ne stoji loše

Sandro Vrbanus srijeda, 27. rujna 2023. u 11:15

Digitalni nomadi relativno su nova pojava na tržištu rada, a s pandemijom i popularizacijom rada na daljinu postali su sve češći. Dolaze iz svih krajeva svijeta te, isto tako, putuju po cijelom svijetu i traže idealno mjesto za privremeni život i rad. Jedna od stranica koja se bavi savjetima, prikupljanjem podataka i povratnih informacija u svijetu digitalnih nomada, Nomad List, objavila je ažurirane podatke nastale na temelju ankete među korisnicima, koji govore o preferencijama digitalnih nomada kad je riječ o najrazličitijim pitanjima – od lokacije, preko lokalne ponude, preferencija, pa sve do osobnih karakteristika današnjih digitalnih nomada.

Profil digitalnog nomada

Osobe koje se nazivaju digitalnim nomadima najčešće su u dobi od 28 do 38 godina, otprilike 60:40 je odnos muškaraca i žena, 90% ih ima visoku razinu obrazovanja, a 65% ih je bez partnera. Prosječno zarađuju 123.000 dolara godišnje (medijalna plaća je 85.000 USD), vole hodanje, trčanje, fitness, plivanje i vožnju biciklom, većinom nisu religiozne, a politička uvjerenja opisuju kao progresivna ili uravnoteženo neprogresivna. Najviše vole kavu, po prirodi su optimisti te govore engleski jezik. Najviše ih dolazi iz SAD-a, potom iz Ujedinjenog Kraljevstva, Rusije, Kanade i Njemačke.

📷 Nomad List
Nomad List

Kad je riječ o vrstama posla koje obavljaju, digitalni nomadi najčešće su softverski developeri, osnivači startupa, web developeri, marketingaši, kreativci ili zaposlenici u SaaS industriji. Marketinške i kreativne pozicije češće su kod žena, a muškarci su prevladavajuće u developerskim vodama (igre, mobilne aplikacije, DevOps i slično).

📷 Nomad List
Nomad List

Hrvatska među boljima

Gledano prema gradovima, digitalni nomadi najčešće borave u Bangkoku, Lisabonu, Londonu, Barceloni i Parizu (iako rang liste variraju ovisno o spolu). Tu dolazimo i do prvog spomena naše zemlje – na ljestvici gradova koji su se muškarcima najviše svidjeli, na trećem je mjestu Split. Ispred njega su tek Tokio i Medellin. Hrvatska je na popisu najčešće posjećenih zemalja tek na 26. mjestu, s oko 1% nomada koji su ovdje boravili.

📷 Nomad List
Nomad List

Međutim, naša zemlja zasjela je na sam vrh ljestvice "most liked countries", onih zemalja koje su se digitalnim nomadima najviše svidjele. Ima prosječnu ocjenu od 4,9 i prema tome malo je bolja od Japana i Tajvana, koji su na drugom, odnosno trećem mjestu. Na toj ljestvici najniže ocjene (oko 3) imaju Barbados, Moldavija i Čile.

📷 Nomad List
Nomad List

Od hrvatskih gradova na stranici Nomad List ističu se Zagreb, Split, Dubrovnik i Zadar, koji pretežno imaju pozitivne ocjene u kategorijama sigurnosti i cjenovne pristupačnosti. Nešto lošije kotiraju kad je riječ o zabavnim sadržajima, dok im je svima najlošije ocijenjena kvaliteta pristupa Internetu.