WordPress prodaje domene s pretplatom na 100 godina

Onima kojima je u interesu dugovječnost internetske domene i žele svoju digitalnu prisutnost osigurati za cijelo stoljeće, od sada mogu unaprijed kupiti domenu, bez potrebe produživanja narednih 100 godina

Sandro Vrbanus utorak, 29. kolovoza 2023. u 14:16

Većina kupaca internetskih domena odlučuje se za jednogodišnji plan pretplate, pa svake godine moraju svoju domenu produžiti. Neki ih kupuju i na duže razdoblje, ali do sada još nitko nije ponudio "doživotnu" pretplatu na određenu domenu. Prvi koji je takav način pretplate sada uveo je WordPress.com, servis koji omogućava izradu i hosting web stranica, usluge povezane s internetskim poslovanjem te registriranje domena.

Njihov novi 100-godišnji plan pretplate jedinstven je i, kako pojašnjavaju, namijenjen onima koji žele osigurati svoju digitalnu prisutnost i naslijeđe za cijelo stoljeće. Ovaj potez može se činiti i kao čisti "PR stunt", objava za privlačenje pozornosti, ali je itekako stvaran. Rezerviranje domene na 100 godina omogućava klijentima jednom platiti pretplatu, pa potom nikada više ne brinuti o produženju domene.

100 godina bez brige

U ponudi je uključeno i automatsko arhiviranje (javnog) sadržaja s domene na platformu Internet Archive, jednostavni prijenos vlasništva (u slučaju da vlasnik domenu želi pokloniti nekome), neograničeni hosting za cijelo vrijeme trajanja pretplate te korisničku podršku aktivnu 24/7.

"100-godišnji plan ne odnosi se samo na danas. To je ulaganje u sutra. Bilo da učvršćujete vlastitu digitalnu ostavštinu ili poklanjate 100 godina pouzdane platforme voljenoj osobi, ovaj je plan dokaz beskonačnog potencijala budućnosti", stoji u opisu nove, najduže dosad, pretplate na web domene putem servisa WordPress.com.

Stotinu godina digitalne prisutnosti na Internetu, uz ovu pretplatu, koštat će potencijalne kupce 38.000 američkih dolara. Iznos se plaća jednokratno, pri narudžbi.