TLDraw je jednostavan alat za zajedničko crtanje, otvoren svima - autor dobio već 2,7 milijuna USD

Želite li zajedno s prijateljima, suradnicima ili obitelji crtati, skupljati ideje, voditi kakav projekt ili zajednički stvarati neki vizualni sadržaj, ovaj alat mogao bi vam biti od koristi

Sandro Vrbanus četvrtak, 22. prosinca 2022. u 20:15

Apple je prije nekoliko dana u svoje operacijske sustave, u novoj nadogradnji, ponudio aplikaciju Freeform, koja svim korisnicima iOS-a, macOS-a i iPadOS-a nudi lako i jednostavno zajedničko crtanje "ploča". Ovaj program proglašen je jednim od najkorisnijih dodataka Appleovom ekosustavu u posljednje vrijeme, no postoji i rješenje za one koji su izvan tog ekosustava.

Ono se zove TLDraw, besplatno je i dostupno u obliku web aplikacije u beta inačici.

Paint za više ljudi

Ideja iza ovakvih programa jednostavna je. Prilikom otvaranja nudi se prazna bijela površina (ploča), na koju se potom može postavljati bilo što: tekst, crtež, predodređeni oblici, slike, skice izrađene rukom, a svemu se mogu odrediti veličina, boja, prozirnost i ostali bitni parametri. Dakle, riječ je o svojevrsnom grafičkom editoru, nešto naprednijem Paintu, no ono najbitnije nije u tome, već u – suradnji.

Svaka se otvorena ploča u programu TLDraw može podijeliti s drugim korisnicima, a oni potom postaju ravnopravni suradnici s pravom uređivanja cijelog sadržaja. Sve što suradnicima treba poslati jest link na otvorenu ploču (moguće je poslati i "read only" link za one koji sadržaj smiju samo vidjeti). TLDraw je potpuno besplatan, za njegovo korištenje nitko od suradnika ne treba imati nikakav korisnički račun, a cijelo sučelje potpuno je intuitivno bilo kome tko je ikada otvorio Paint ili kakav sličan program. Sadržaj ploče moguće je u bilo kojem trenutku pohraniti na računalo u nekom od podržanih grafičkih formata (.svg, .png, .jpg…).

Ovaj program, iako je besplatan, već je svojem autoru donio 2,7 milijuna dolara početnog kapitala, koje je u njega uložilo nekoliko investicijskih fondova rizičnog kapitala. Za narednu godinu najavljeno je još dodataka web aplikaciji, većinom onih koje će tražiti sami korisnici.

U svakom slučaju, TLDraw se čini kao servis koji je korisno pohraniti u favorite, jer će svakome kad-tad zatrebati.