Sa Starlinkom od sada i na kampiranje

SpaceX-ova usluga satelitskog pristupa Internetu Starlink dostupna je i u Hrvatskoj, a nova opcija nudi i mogućnost mobilne antene, što će omogućiti njezino postavljanje na kampere

Sandro Vrbanus utorak, 24. svibnja 2022. u 12:25

Usluga satelitskog pristupa Internetu Starlink, u izvedbi SpaceX-a, dostupna je u Hrvatskoj otprije nekoliko mjeseci, a odnedavno se naša zemlja našla i na popisu onih u koje se njihovi terminali šalju odmah po narudžbi, bez liste čekanja. Isto tako, lansiranje nove usluge "Starlink for RVs", odmah je uključilo i Hrvatsku.

Ova usluga omogućava pristup satelitskoj mreži uz pomoć mobilnog terminala, antene koju je moguće postaviti na vozilo. Razvijena je s kamperima na umu, odnosno kako iz Amerikanci zovu "rekreacijskim vozilima " (RV). Jednom kada nabavite ovakvu Starlinkovu antenu, moći ćete se voziti u zabačene dijelove svijeta i imati vlastitu vezu s Internetom – naravno, ako te krajeve Starlink trenutačno pokriva svojim satelitskim signalom.

Skuplji nego fiksni

Iz SpaceX-a kažu kako je prije narudžbe potrebno provjeriti mapu pokrivenosti. Na područjima, među kojima je i Hrvatska, kažu da se očekuje izvrsna brzina veze uz nisku latenciju. No, u slučaju zagušenosti mreže zbog većeg broja korisnika na istom području, moguće je usporavanje veze za korisnike mobilne verzije, jer će prioritet imati fiksni terminali.

Na Starlinkovim je stranicama već sada moguće naručiti mobilni Starlink, a poznate su i cijene za Hrvatsku. One su mjesečno nešto više od one za fiksnu verziju, pa će tako mjesečna pretplata za kampere iznositi 1.014 kuna, umjesto 799 za kućni terminal. Cijene osnovnog paketa (4.980 kn) te slanja opreme (649 kn) ostale su iste.