Najavljen Ricochet, novi anti-cheat sustav za Call of Duty

Activison je najavio novi sustav koji bi se trebao pobrinuti za pošteno igranje u CoD: Warzoneu i nadolazećem Vanguardu i time stati na rep cheaterima - ali ne baš odmah

Damir Radešić četvrtak, 14. listopada 2021. u 16:55

Kao što je neki dan obećano, Activision je, trenutno samo "na papiru", predstavio novi sustav koji će se pobrinuti za bezobrazno visok broj cheatera u Call of Duty Warzoneu i potencijalne u Vanguardu uz poseban naglasak na PC kao platformu. Iza imena Ricochet krije se, prema riječima Activisiona, robustan sustav kreiran od strane "profesionalnih programera fokusiranih na borbu protiv nepoštenog igranja".

Navodno je riječ o kompleksnom sklopu koji se sastoji od nekoliko elemenata uključujući posebne serverske alate koji prate analize kako bi otkrili potencijalne pokušaje varanja, poboljšani sustav uočavanja obrazaca ponašanja igrača koji varaju, kao i nadogradnje koje će osnažiti sigurnost korisničkih računa. Ricochet bi trebao stupiti u akciju izlaskom Call of Duty Vanguarda za spomenuti naslov, te nešto kasnije ove godine zamijeniti dosadašnji neučinkoviti sustav u CoD: Warzoneu s nadogradnjom Pacific koja bi se trebala pojaviti do konca godine.

Usporedo sa softverom kojeg će vrtjeti serveri, developeri već na veliko testiraju i pripremaju poseban klijentski driver koji će se uglaviti u samu jezgru operacijskih sustava na PC-u, što ni ne čudi obzirom da je ova platforma ujedno i jedina problematična što se tiče varanja. Iako će mnogi sa sumnjom gledati na komad Activisionovog softvera koji uz velike privilegije i prava rovari po računalu, navodno će se poseban driver aktivirati isključivo u slučaju pokretanja Call of Dutya, te nadzirati koji softver i aplikacije, poput drivera za grafičke kartice, pokušavaju manipulirati i komunicirati s Call of Duty Warzoneom na kojem će isprva biti primijenjen, a kasnije će se brinuti i za sigurnost u Vanguardu. Ne sumnjamo da će o njegovom djelovanju još biti riječi prije, poglavito nakon što postane aktivan, kako pozitivnih, tako i negativnih.

Dakako, autori ističu kako su povratne informacije igrača i dalje najvrjedniji izvor informacija o sumnjivom i problematičnom ponašanju pojedinaca, te nas potiču da svaki takav slučaj prijavimo i time damo svoj doprinos borbi protiv cheaterske pošasti zbog koje je Warzone na zlu glasu. Nadamo se da će Ricochet uistinu biti učinkovit kako to navodi Activision, a navodno je već sada detaljno testiran na gomili konfiguracija kako bi bio što stabilniji. Dodatne informacije o novom pokušaju borbe protiv varalica potražite ovdje.