Legendarni multiplayer FPS America's Army se gasi nakon 20 godina

Prije 20 godina su besplatne igre bile rijetkost, pogotovo one kvalitetne, no America's Army je ispunjavala oba uvjeta zbog čega je bila rado igrana, ne samo u SAD-u, već u čitavom svijetu

Damir Radešić srijeda, 9. veljače 2022. u 13:02

Iako ga odavno ne igramo, objava Američke vojske na službenom forumu America's Armya nas je pomalo rastužila, jer su mnogi od nas, neki duže, neki kraće, brusili svoje FPS skillove upravo u ovom naslovu. Prema objavi, sva podrška i službeni serveri posljednjeg izdanja America's Army: Proving Grounds će biti ugašeni 5. svibnja, no za tvrdokorne fanove dobra vijest glasi kako će privatni serveri, alati za kreiranje misija i druge mogućnosti koje ne iziskuju povezanost sa službenim serverom biti i dalje funkcionalni.

Davne 1999., govorimo o vremenu kad je malo tko igre shvaćao ozbiljno, pukovnik Američke vojske Casey Wardynski svojim je nadređenima predstavio viziju prema kojoj će uz korištenje računalnih igara javnosti priuštiti iskustvo virtualnih vojnika koje će istovremeno biti zabavno i informativno, te time udario temelje America's Armya.

Bez ikakve dvojbe, riječ je o promidžbenoj igri koja je trebala utjecati na pozitivne stavove o Američkoj vojsci, te je na području SAD-a ujedno trebala biti regrutacijsko sredstvo obzirom da videoigre više nisu bile rezervirane za šačicu šmokljana.

Prva verzija America's Armya je uz podnaslov Recon pokrenuta u srpnju 2002. i do danas je doživjela preko 40 verzija i nadogradnji zaključno s America's Army: Proving Grounds u siječnju 2014. godine.

Osnovu je činilo suvremeno ratovanje oružjima kojima se služe vojnici Američke vojske, a bez obzira kojem timu pripadali, svi igrači su bili na strani "dobrih", dok su protivnici grafički bili prikazani kao neprijateljska frakcija.

Prema stručnom istraživanju provedenom 2008. godine, zbog igre je 30 posto Amerikanaca u dobi između 16 i 24 godine imalo pozitivniji stav o vojsci općenito, te je ista bila uspješnija u privlačenju regruta od svih kampanja zajedno koje je Američka vojska u to doba provodila.

Na našim prostorima, nismo se zamarali takvim stvarima, već uživali u puškaranju i anegdotama naših prijatelja, te nam je još uvijek živo u sjećanju iskustvo kolege Vrdelje znanog i kao HR_The_Butcher  koji je u America's Armyju bio prilično aktivan (kao član HR.SQUADA op.ur.). Uglavnom, na mapi Bridge su u jednom trenutku njegov i suparnički tim na sredini mosta počeli trčati jedni prema drugima uzvikujući antiratne parole, a veselje je trajalo sve dok im se nakon par minuta nije javio Veliki brat u vidu administratora i svima zbog toga podijelio privremene banove. Bila su to mnogo veselija i opuštenija vremena…