Revolucionarni kontroler olakšava igranje osobama s invaliditetom

Sonyjev uređaj omogućava modifikaciju gumba i palica, programiranje specijaliziranih kontrola i uparivanje dva kontrolera da funkcioniraju kao jedan

Mladen Smrekar nedjelja, 15. listopada 2023. u 13:35
Upravljač će biti dostupan od 6. prosinca za 89,99 eura, najavljuje Sony 📷 SONY
Upravljač će biti dostupan od 6. prosinca za 89,99 eura, najavljuje Sony SONY

Igranje videoigara dugo je predstavljalo izazov za mnoge osobe s invaliditetom jer  tradicionalnim kontrolerima za PlayStation, Xbox ili Nintendo može biti teško ili čak nemoguće upravljati ako je osoba ograničene pokretljivosti. Dvije trećine igrača s invaliditetom suočava se s preprekama u igranju igrica, a 40 posto ih je kupilo videoigre koje nisu mogli koristiti zbog loše dostupnosti, prema izvješću britanske dobrotvorne organizacije Scope za jednakost osoba s invaliditetom.

Gubitak sposobnosti za igru ​​ne znači samo gubitak omiljene razonode - to također može pogoršati društvenu izolaciju za zajednicu koja je već doživljava daleko višom stopom od opće populacije. Sonyjev novi Access Controller, razvijen uz pomoć konzultanata za pristupačnost, trebao bi to promijeniti i osobama s invaliditetom značajno olakšati igranje igara.

Kružni uređaj nudi mnoštvo prilagodljivih opcija za zadovoljavanje specifičnih potreba  📷 SONY
Kružni uređaj nudi mnoštvo prilagodljivih opcija za zadovoljavanje specifičnih potreba SONY

Igrači s invaliditetom surađuju sa Sonyjem od 2018. kako bi pridonijeli dizajnu kontrolera pristupa. Ovaj jedinstveni, kružni uređaj može se postaviti na stol ili pladanj za invalidska kolica i nudi mnoštvo prilagodljivih opcija za zadovoljavanje specifičnih potreba korisnika. Omogućuje modifikaciju gumba i palica, programiranje specijaliziranih kontrola, pa čak i uparivanje dvaju kontrolera da funkcioniraju kao jedan.

Sony na ovom uređaju surađuje s invalidima još od 2019. 📷 SONY
Sony na ovom uređaju surađuje s invalidima još od 2019. SONY

Upravljač će biti dostupan od 6. prosinca po preporučenoj maloprodajnoj cijeni u Europi od 89,99 eura i 89,99 dolara u SAD-u, približno cijeni postojećih klasičnih modela, javlja Euronews.