U SAD-u uskoro započinje s radom prvi novi nuklearni reaktor nakon više od 30 godina

Zemlja koja ima najviše nuklearnih elektrana na svijetu, već tri desetljeća nije izgradila niti jedan novi reaktor. Ta se situacija sada mijenja, skorim pokretanjem dvaju novih reaktora u Georgiji

Sandro Vrbanus nedjelja, 23. listopada 2022. u 20:06
📷 Screenshot YouTube/The B1M
Screenshot YouTube/The B1M

U blizini grada Waynesboroa, u američkoj saveznoj državi Georgiji, ovih dana započelo je punjenje gorivom novog nuklearnog reaktora. On se nalazi unutar postojeće nuklearne elektrane Vogtle, čiji treći i četvrti reaktori su prva nova postrojenja u SAD-u nakon više od 30 godina. Vogtle Unit 3 postat će tako prvi novopokrenuti reaktor u ovom stoljeću na području SAD-a, a trebao bi stvarati čistu energiju, bez ikakvih štetnih emisija, za stanovnike Georgije tijekom narednih 60 do 80 godina.

Poslije punjenja reaktora gorivom, očekuje se njegovo finalno testiranje, kako bi se vidjelo jesu li svi sustavi spremni za puštanje u rad. Gorivo se, inače, sastoji od 82 tone uranijevog dioksida. Nakon toga uslijedit će uključivanje reaktora, njegova sinkronizacija s elektroenergetskom mrežom te postupno podizanje snage do 100%. Prođe li sve prema planu, 3. reaktor elektrane Vogtle s radom će započeti u prvom tromjesečju sljedeće godine.

Dvostruko skuplja od plana

Jednom kada i četvrti reaktor bude u pogonu, cijela elektrana Vogtle moći će električnom energijom opskrbljivati oko 500.000 potrošača (kućanstava i tvrtki). Vlasništvo je podijeljeno između energetskih kompanija Georgia Power i Oglethorpe Power Corp. te između regionalne elektroprivrede MEAG Power i grada Daltona.

Vogtle Unit 3 📷 Georgia Power
Vogtle Unit 3 Georgia Power

Troškovi izgradnje su tijekom tog procesa udvostručeni, pa je na kraju vrijednost ulaganja u dvije nove reaktorske jedinice iznosila oko 30, umjesto planiranih 14 milijardi dolara. Snaga novih reaktora je po 1.250 MW, a sa sve četiri aktivne jedinice, NE Vogtle postat će najveća nuklearna centrala u SAD-u. Novi rashladni tornjevi visoki su po 180 metara, a u osnovi je tehnologija ista kao i u ostalima – riječ je o Westinghouseovom dizajnu tlačnog reaktora s vodom.