Modularne turbine "u saću" i bez rotora za urbane vjetroelektrane

Tvrtka Katrick Technologies iz Glasgowa predstavila je nedavno svoj koncept potencijalno revolucionarne tehnologije vjetroturbina bez klasičnog rotora i lopatica, pogodne za najrazličitije lokacije

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 25. prosinca 2023. u 06:00

Tehnologija Wind Panel, koju je osmislila ekipa stručnjaka iz Glasgowa u kompaniji Katrick Technologies, još je jedna u nizu onih koje bi mogle promijeniti način na koji gledamo na vjetroelektrane i velike vjetroturbine s ogromnim rotorima i lopaticama. Njihovo rješenje modularno je, sastoji se od šesterokuta koji se mogu međusobno kombinirati i spajati, a zahvaljujući jedinstvenoj metodi u stanju je "hvatati" energiju vjetra različitih intenziteta – sve bez klasičnog rotora.

Jedan njihov panel sastoji se od otvora unutar kojeg su postavljena "krila" s posebnim aeroprofilom, koji na protok zraka reagira osciliranjem, pretvarajući tako kinetičku energiju vjetra u koristan rad. On se potom u samom panelu pretvara u električnu energiju.

Cijeli sklop razvijen je uz pomoć zračnog tunela, kako bi što efikasnije usmjeravao vjetar preko ovih oscilirajućih lopatica te ga ubrzao i fokusirao na željeno područje. Panel iskorištava i najnižu energiju vjetra, pa njegov mehanizam može "uhvatiti" i manje nalete vjetra te turbulentna kretanja zraka blizu tla, što klasične vjetroturbine ne mogu iskoristiti.

Samim time ovakav je dizajn, poručuju, efikasan, jeftin i prilagođen raznim primjenama, čak i u kućnim instalacijama. U testiranjima jedan je ovakav šesterokutni panel proizvodio prosječno 41,1 W energije iz vjetra brzine 10,2 m/s, što je više od očekivanog. Efikasnost mu je sada na tek 6,85%, no to bi trebalo biti unaprijeđeno u budućim fazama razvoja. Inovacija je tek u alfa stadiju testiranja, kompanija radi na daljnjem razvoju i surađuje sa sveučilištem Strathclyde, kako bi optimizirali tehnologiju te je s vremenom pripremili za komercijalizaciju.