Kineski Goldwind podigao priobalnu vjetroturbinu od 16 MW u rekordna 24 sata

Proizvođač vjetroelektrana Goldwind oborio je još jedan rekord. Nakon najveće proizvodnje energije iz jedne vjetroturbine u danu, sada su uspjeli u 24 sata jednu sličnu u potpunosti sklopiti na moru

Sandro Vrbanus subota, 25. studenog 2023. u 13:43

Goldwind je kineska kompanija specijalizirana za rješenja vezana uz energiju vjetra. Proizvode i instaliraju velike vjetroturbine na kopnu i moru te tvrde da su jedan od svjetskih lidera u tom polju, budući da su s radom započeli prije četvrt stoljeća. Odnedavno njihova perjanica ponude, vjetroturbina GWH252-16MW, drži rekord u proizvodnji električne energije – tijekom samo 24 sata, u uvjetima tajfuna, ta je vjetrenjača proizvela 384,1 MWh električne energije.

Dogodilo se to u rujnu ove godine u Kini, u vjetroparku Zhangpu Liuao Phase 2m u provinciji Fujian. Ovoga mjeseca, pak, isti model je oborio još jedan rekord – onaj za najbrže sastavljanje jedne priobalne vjetroturbine.

Iz Goldwinda su se pohvalili da su uspjeli 16-megavatnu vjetrenjaču podići u samo 24 sata. Tu je brzu instalaciju omogućio, kažu, strateški proces unaprijed optimiziran kroz simulacije. Ovako brzo sklapanje turbine na moru donijelo je i značajne uštede, pa će se isti proces nastaviti koristiti i u budućnosti, poručio je kineski proizvođač. "Značajan je to napredak za skaliranje priobalnog potencijala energije vjetra u budućnosti", zaključuju.

Kad je riječ o specifikacijama, vjetroturbina GWH252-16MW ima rotor promjera 252 metra, osovina je smještena na visini od čak 146 metara (otprilike u visini 50. kata zgrade), a prebrisana površina rotora ovog diva je oko 50.000 m2.