Japanska turbina energiju crpi iz morskih struja

Kairyu izgleda kao avion od 330 tona i sadrži dva proturotirajuća turbinska ventilatora koji koriste energiju dubokih oceanskih struja

Mladen Smrekar utorak, 7. lipnja 2022. u 06:00

Japan je gladan energije i pritom se najviše oslanja na fosilna goriva. To je loša kombinacija, ali bi se uskoro mogla promijeniti. Naime, tamošnja tvrtka uspješno je testirala sustav koji se oslanja na dubine oceana kao pouzdan oblik obnovljive energije.

Projekt dug deset godina

Japanski proizvođač teških strojeva IHI više od deset godina razvija podvodnu turbinu koja iskorištava energiju dubokih oceanskih struja. Ova divovska morska turbina zvana Kairyu izgleda kao avion od 330 tona i sadrži dva proturotirajuća turbinska ventilatora povezana masivnim trupom. Stvar funkcionira tako što pluta usidrena na morsko dno na dubini od 30 do 50 metara.

Konceptualni dijagram plutajuće turbine
Konceptualni dijagram plutajuće turbine

Iskorištavanje energije vjetra prikladnije je za Europu koja je izložena dominantnim zapadnim vjetrovima i nalazi se na višim geografskim širinama, dok bi Japanci sličnu korist trebali izvući iz moćnih vodenih struja koje prolaze Tihim oceanom. 

Zbog toga IHI svoje turbine želi izložiti utjecaju jedne od najjačih svjetskih struja Kurošio i struju s morskog dna prenijeti putem kabela. Japanska organizacija za razvoj nove energije i industrijske tehnologije (NEDO) nagađa da bi se tako moglo proizvesti čak 200 gigavata pouzdane energije. A to je ekvivalent 60% sadašnjeg proizvodnog kapaciteta Japana.

Turbine će se izložiti utjecaju jedne od najjačih svjetskih struja Kurošio
Turbine će se izložiti utjecaju jedne od najjačih svjetskih struja Kurošio

U potrazi za alternativama

Japanci intenzivno istražuju mogućnosti raznih obnovljivih izvora energije, posebno nakon nuklearne katastrofe u Fukushimi. Većina dosadašnjih ulaganja bila je u vjetar i solarnu energiju.

Nacija je treći najveći proizvođač solarne energije na svijetu i ambiciozno ulaže u vjetroelektrane na moru. No niti jedan od ovih izvora energije ne bi mogao osigurati stabilnost i pouzdanost koju generiraju energetski sustavi temeljeni na oceanskim strujama.

Kairyu: demonstracijski sustav klase 100 kW
Kairyu: demonstracijski sustav klase 100 kW

Za usporedbu, oceanske struje imaju faktor kapaciteta od 50 do 70 posto, dok vjetar na kopnu ima 29 posto, a solarni 15 posto. IHI čeka još puno posla; njihov podvodni sustav tek se treba pokazati dovoljno čvrst da izdrži agresivne uvjete u dubinama oceana.