Država daje 100 milijuna kuna za sustave korištenja obnovljivih izvora energije

Objavljen je Javni poziv za sufinanciranje projekata vezanih za obnovljive izvore energije, namijenjen pravnim osobama kao što su ustanove, zadruge, trgovačka društva, obrtnici, OPG-i i stambene zgrade

Sandro Vrbanus srijeda, 30. ožujka 2022. u 11:26

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je Javni poziv za sufinanciranje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije namijenjen raznim pravnim osobama. Predviđeni budžet je 100 milijuna kuna, a zbog velikog interesa potencijalnih korisnika, zaprimanje prijava započet će 12. travnja od 9 sati.

Tko se može prijaviti?

Poziv je otvoren za jedinice regionalne i lokalne samouprave, tijela državne uprave, ostale proračunske i izvanproračunske korisnike, ustanove, zadruge, trgovačka društva, obrtnike, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, privatne iznajmljivače, kao i samostalne djelatnosti te ostale pravne subjekte (izuzev udruga), što prvi puta uključuje i upravitelje višestambenih zgrada, koji će se moći prijaviti u ime suvlasnika, te vjerske zajednice. Važno je da se sustav OIE ugrađuje na građevinu koja nije oštećena u potresu, a pojedini korisnik će uspješnom prijavom za svoj projekt moći osigurati najviše do 1.4 milijuna kuna, kažu iz Fonda.

Što se sufinancira?

Korisnicima će za nabavu i ugradnju sustava na jednoj ili više lokacija na raspolaganju biti 40, 60 ili 80% sufinanciranja, ovisno o statusu lokacije na kojoj se provodi projekt. Sustavi za koje je moguće dobiti sufinanciranje su dizalice topline, sunčani toplinski kolektori korisnog djelovanja najmanje 70%, kotlovi na drvnu sječku/pelete ili pirolitički kotlovi korisnog djelovanja najmanje 87% te integrirane fotonaponske elektrane za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju.

Osim za ugradnju sustava, korisnici sredstva mogu dobiti i za izradu glavnog projekta, koji je jedan od obveznih dokumenata za sve planirane mjere, bez obzira na instalirane nazivne snage sustava. Za projekt je moguće dobiti do 40% opravdanog troška izrade, odnosno najviše do 70.000 kuna po lokaciji, a moguće je i njegovo retroaktivno sufinanciranje, ako nije stariji od 24.9.2020. godine.

Kako se prijaviti?

Kako bi se prijavili, zainteresirani korisnici trebaju na vrijeme pripremiti svu potrebnu dokumentaciju, prema uputama dostupnima na stranicama Fonda. Dokumentaciju je potrebno snimiti na prijenosni uređaj za pohranu podataka (npr. USB) te je poslati preporučenom poštom ili osobno donijeti u prijamni ured Fonda od 12. travnja u 9 sati. Prijave će biti obrađivane redoslijedom zaprimanja, sve do trenutka iskorištenja proračunskih sredstava.

Više o projektima solarnih elektrana, sunčanih toplinskih kolektora i dizalicama topline možete pročitati i u travanjskom broju Buga, koji je obnovljivim izvorima energije za kućnu upotrebu posvetio temu broja.