Meta odustaje od konferencije F8, ali ne i od digitalnog novca

Facebookova krovna kompanija objavila je kako se njihova tradicionalna developerska konferencija F8 ove godine neće održati, jer će napore fokusirati na izgradnju svojeg Metaversea

Sandro Vrbanus četvrtak, 7. travnja 2022. u 21:48

Ovoga se tjedna doznalo za dvije promjene u poslovanju Mete, Facebookove krovne kompanije, koje pokazuju kojim smjerom bi oni trebali ići u budućnosti. Prva, službena, objava kaže kako će Meta ove godine preskočiti svoju tradicionalnu godišnju developersku konferenciju F8. Umjesto toga, kažu da će se nastaviti pripremati na ostvarenje svoje misije – izrade Metaversea, nove vrste Interneta, za koji smatraju da će biti budućnost digitalnog bivanja i komunikacije.

Metaverzum je trenutačno u ranoj fazi razvoja, a da bi potpuno zaživio trebat će sudjelovanje drugih kompanija, inovatora, developera i općenito kreatora sadržaja. Stoga će Meta, umjesto konferencije F8, 19. svibnja održati događaj pod nazivom Conversations. Bit će to druženje s developerima čija će osnovna tema biti razvoj poslovne digitalne komunikacije.

Zuck Buck

Druga najava iz Mete u javnost je došla neslužbenim putevima. Ona kaže kako njihovi stručnjaci rade na razvijanju cijelog niza virtualnih proizvoda i usluga, među kojima su i – digitalne valute. Navodno se interno projekt digitalnog coina, namijenjenoga kreatorima sadržaja u metaverzumu, naziva nadimkom "Zuck Buck" (Zuckerbegov dolar, u slobodnom prijevodu).

Ova informacija pomalo je u kontradikciji s činjenicom da je Facebook već htio pokrenuti vlastitu kriptovalutu (GlobalCoin, Libra, potom Diem), a taj je projekt neslavno propao. Za "Zuck Buck" sada se govori kako bi bio sredstvo plaćanja na Metinim platformama, ali ne bi se vodio načelima kriptovaluta. Umjesto toga, bio bi to digitalni token potpuno pod kontrolom Mete, a mogao bi se koristiti samo unutar njihovog ekosustava. Digitalni tokeni na Facebooku mogli bi se prikupljati i kao nagrade za određena postignuća, vjernost platformi, a služili bi, među ostalim, za povećanje ugleda korisnika.

Govori se i kako će Facebook uskoro dobiti integraciju za NFT-ove, pa bi tako ove digitalne tokene trebalo biti moguće objavljivati na ovoj društvenoj mreži, uvjetovati posjedovanje NFT-a za članstvo u ekskluzivnim grupama i slično.