Američkim borbenim dronom XQ-58A Valkyrie uspješno upravlja umjetna inteligencija

Eksperimentalna bespilotna letjelica, koju testira Ratno zrakoplovstvo SAD-a, prošloga je mjeseca tri sata uspješno samostalno letjela, dok su je kontrolirali samo algoritmi umjetne inteligencije

Sandro Vrbanus petak, 11. kolovoza 2023. u 19:35
📷 U.S. Air Force
U.S. Air Force

Prvi potpuno samostalni let jednog američkog vojnog drona obavljen je 25. srpnja u zračnoj bazi i trenažnom kompleksu Eglin na Floridi. Za njega je zaslužan istraživački laboratorij ratnog zrakoplovstva (Air Force Research Laboratory), koji je izradio poseban sustav umjetne inteligencije za upravljanje dronom XQ-58A Valkyrie, proizvođača Kratos Defense & Security Solutions. Rezultat je to dvogodišnjeg razvoja AI sustava sposobnoga da samostalno upravlja eksperimentalnim vojnim dronom.

Razvijeni su algoritmi u tom razdoblju prolazili rigorozno testiranje i "učili" letjeti na milijunima sati simulacija, u stvarnim pokusnim letovima trenažnim zrakoplovom X-62 VISTA te na simulatorima drona XQ-58A.

"Budućnost ratovanja"

"Ovaj borbeni let i službeno pokazuje mogućnosti razvoja sustava umjetne inteligencije i strojnog učenja, koji su sposobni primjenjivati moderne vještine zrak-zrak i zrak-zemlja, a koje se mogu izravno prenijeti i na druge programe autonomije", poručuje voditelj projekta, pukovnik Ratnog zrakoplovstva Tucker Hamilton.

F-15E Strike Eagle leti u formaciji s XQ-58A Valkyrieom, kojim upravlja umjetna inteligencija 📷 U.S. Air Force
F-15E Strike Eagle leti u formaciji s XQ-58A Valkyrieom, kojim upravlja umjetna inteligencija U.S. Air Force

Zapovjednik laboratorija AFRL, brigadni general Scott Cain, naglasio je i da će "AI biti ključni element ratovanja u budućnosti" te da će zbog toga biti potrebno razumijevati operativnu situaciju i donositi odluke značajno brže nego do sada.

Kratos XQ-58A Valkyrie trebao bi biti relativno jeftini dodatak floti Ratnog zrakoplovstva SAD-a, autonomni dron koji će služiti kao pomoć ostalim zračnim snagama. Dug je 9,1 metar, raspon krila mu mjeri 8,2 metra, najviša brzina deklarirana je na 1.050 km/h, plafon leta je 14 km, a autonomni dolet mu je gotovo 4.000 kilometara.