U rad pušteno drugo najmoćnije, ali i "najzelenije" superračunalo u Europi

Europsko superračunalo MareNostrum 5 pušteno je u rad ovoga tjedna u Barceloni. Riječ je o jednom od deset najmoćnijih superračunala na svijetu, a napaja se u potpunosti energijom iz održivih izvora

Sandro Vrbanus subota, 23. prosinca 2023. u 09:15

MareNostrum 5, najnovije europsko superračunalo, pušteno je u rad ovoga tjedna. Riječ je o jednom od deset trenutačno najmoćnijih superračunala na svijetu. Nalazi se u Superračunalnom centru BSC u Barceloni, a od ožujka 2024. godine bit će dostupno velikom broju europskih korisnika iz znanosti i industrije.

8. u svijetu

MareNostrum 5 svrstat će se među najbolja svjetska superračunala, i otvorit će put prema exascale sposobnostima, koja se smatra sljedećom granicom u domeni superračunala. Novo superračunalo postiže vršnu učinkovitost od 314 petaflopsa ili 314 milijuna milijardi izračuna u sekundi, a usto je i najzelenije superračunalo u Europi. Bit će vrlo energetski učinkovito i u potpunosti će se napajati iz održivih izvora energije. Toplina koju proizvede upotrebljavat će se za grijanje zgrade u kojoj je smješteno.

Kad je riječ o karakteristikama, spomenimo i 200 petabajta prostora za pohranu te 400 petabajta aktivne arhive. MareNostrum 5 se prema specifikacijama trenutačno nalazi na 8. mjestu poznate liste Top 500 superračunala svijeta. U Europi, ispred njega je tek talijanski Leonardo.

Klima, medicina i AI

Ovaj je sustav jedan od najinovativnijih superračunalnih sustava na svijetu, osmišljen prvenstveno za rješavanje složenih znanstvenih problema kako bi se pridonijelo napretku Europe u nekoliko područja. Na primjer, upotrebljavat će se za razvoj lijekova i cjepiva te za simulacije širenja virusa i tako potpomoći europska medicinska istraživanja. Može se upotrebljavati i za tradicionalne superračunalne primjene u područjima kao što su istraživanje klime, inženjerstvo, znanost o materijalima i geoznanosti.

Zahvaljujući tom superračunalu napredovat će i druge europske inicijative kao što su Odredište Zemlja, koja ima za cilj razvoj vrlo točnog digitalnog modela Zemlje na globalnoj razini, te europski Virtualni ljudski blizanac. Potonje je također nova inicijativa Europske komisije, koja će znanstvenicima pomoći u boljem razumijevanju ljudskog organizma te će pridonijeti poboljšanju zdravstvene skrbi i personalizirane medicine.

MareNostrum 5 namijenjen je i razvoju umjetne inteligencije. Koristit će se najnaprednijim dostupnim akceleratorskim čipovima s pomoću kojih će moći zadovoljiti potrebe novih platformi umjetne inteligencije i poboljšati učinkovitost velikih europskih jezičnih modela umjetne inteligencije.

Dostupno startupima

Europska start-up poduzeća koja se bave umjetnom inteligencijom moći će se služiti sustavom MareNostrum 5 za učenje svojih modela, kako smo izvještavali nedavno. Time bi se trebalo ubrzati uvođenje europskih tehnologija i etičkih algoritama koji se temelje na umjetnoj inteligenciji te omogućiti Uniji da preuzme vodstvo u globalnom radu na razvoju odgovorne, etične i sigurne umjetne inteligencije.

U nabavu i održavanje tog novog sustava uloženo je ukupno više od 151 milijun eura, od čega 50% dolazi od Europske unije, a 50% od konzorcija na čelu sa Španjolskom, uz sudjelovanje Portugala i Turske.