Događaji

Rusija i Indija u novoj svemirskoj utrci do Mjeseca

Sandro Vrbanus utorak, 8. kolovoza 2023. u 17:07

Ovoga petka ruska svemirska agencija planira u svemir lansirati raketu, s misijom da na južni pol Mjeseca spusti svoju prvu istraživačku sondu u pola stoljeća. Tamo će im "susjed" biti nedavno lansirana indijska sonda

Prvo rusko lansiranje rakete s ciljem slijetanja na Mjesec, još od 1976. godine, zakazano je za ovaj petak, 11. kolovoza. Ono će biti obavljeno raketom Sojuz-2.1b, na kojoj će biti postavljen korisni teren – mjesečeva sonda Luna-25. Ruska svemirska agencija Roscosmos tom istraživačkom sondom planira meko sletjeti u blizinu južnog pola Mjeseca, u regiji za koju se smatra da krije lako dostupne zalihe vodenoga leda, ključnog resursa za sve buduće ljudske lunarne misije i kolonije.

Rusi žure na Mjesec

Mjesto lansiranja ove rakete bit će Kozmodrom Vostočni (u prijevodu: istočni), svemirska baza koja ima cilj postati primarnim ruskim mjestom za lansiranje raketa, kako ne bi bili ovisni isključivo o bazi Bajkonur u Kazahstanu. No, ova lokacija lansirne rampe sa sobom donosi i nove izazove: naime, da bi lansiranje bilo potpuno sigurno, stanovništvo jednog obližnjeg sela morat će biti evakuirano, za slučaj da odbačeni raketni potisnik padne upravo tamo. Riječ je o evakuaciji tek 26 stanovnika mjesta Šahtinskij.

Ruski lander Luna-25 (ilustracija)
Ruski lander Luna-25 (ilustracija)

U slučaju uspješnog lansiranja, 1,8 tona teška sonda Luna-25 provest će oko pet dana na putu do Mjeseca, potom će pet do sedam dana biti u njegovoj orbiti, pripremajući se na meko slijetanje na odabranu lokaciju, u blizini kratera Boguslavski.

Indijska sonda već na putu

Zanimljivo je da će se taj vremenski okvir slijetanja gotovo pa poklopiti s terminom slijetanja indijske sonde Chandrayaan-3, indijske svemirske agencije ISRO. Ona je lansirana 14. srpnja, a također bi na južnu regiju Mjeseca trebala sletjeti uskoro, 23. kolovoza. Trenutačno se ona nalazi u Mjesečevoj orbiti i priprema se na slijetanje.

Ovisno o uspjehu jedne i druge misije i eventualnim problemima i prilagodbama rasporeda, sasvim je moguće da ćemo u nekoliko dana, ili čak istog dana, zabilježiti dva slijetanja različitih lunarnih landera na Mjesečevu površinu.

Indijski lander Chandrayaan-3 (u fazi izrade)
Indijski lander Chandrayaan-3 (u fazi izrade)

Dvije misije neće utjecati jedna na drugu, budući da su im planirana mjesta slijetanja dovoljno udaljena. Misije su im također vrlo različite: Chandrayaan-3 će, prema planu, svoju istraživačku misiju ispunjavati tek oko dva tjedna, proučavajući okoliš i sastav tla. Sa sobom nosi i maleni lunarni rover mase 26 kilograma, koji će moći "lutati" u polukrugu od 500 metara oko mjesta slijetanja.

Luna-25 trebala bi na Mjesecu raditi čak godinu dana, s ciljem naprednog uzorkovanja tla, bušenja, mjerenja njegovih karakteristika i provođenja raznih znanstvenih istraživanja. Sa sobom nosi i laserski retroreflektor, nekoliko eksperimenata i kamera.