Rusi upozoravaju gdje bi sve ISS mogao pasti u slučaju nastavka sankcija

Šef ruske svemirske agencije Dimitrij Rogozin objavio je kartu svijeta koja pokazuje područja preleta Međunarodne svemirske postaje i zatražio ukidanje sankcija njegovoj zemlji

Sandro Vrbanus subota, 12. ožujka 2022. u 17:53

Rat u Ukrajini i posljedične stroge sankcije zapadnih zemalja usmjerene prema Rusiji neizostavno su se morali odraziti i na suradnju Rusije s SAD-om i ostalim partnerima na projektu Međunarodne svemirske postaje. Još otkako je ruska invazija započela, kao glavni se inicijator napetosti među svemirskim agencijama istaknuo Dimitrij Rogozin, prvi čovjek ruske svemirske agencije Roscosmos. Na Twitteru se prometnuo gotovo u pravog internetskog trola koji objavljuje razne memove, slike i video isječke, kojima podržava rusku stranu, ali ponekad i otvoreno prijeti partnerima iz ISS-a.

Srećom, do sada se njegove prijetnje nisu ostvarile, a prema dostupnim informacijama Roscosmos, NASA, ESA i ostali i dalje nesmetano surađuju. Jednako tako surađuju i američki astronauti sa svojim ruskim kolegama na ISS-u.

Prijetnja padom ISS-a

Najnovija Rogozinova objava, pak, ponovno je uzburkala duhove. On je ove subote objavio kartu svijeta na kojoj se vidi područje zemaljske kugle iznad kojeg orbitira Međunarodna svemirska postaja, i preklapanje tog područja s ruskim teritorijem. Nije teško zaključiti da ova mapa implicira na koje bi sve zemlje svijeta ISS mogao pasti, i da je Rusija pritom tek minimalno ugrožena.

Rogozin je pridodao apel američkoj, europskoj i kanadskoj svemirskoj agenciji da uklone sankcije nametnute kompanijama koje surađuju na projektu svemirske postaje – jer bi u suprotnome moglo doći do prekida normalnog rada ruskog segmenta i, eventualno, do pada postaje na Zemlju.

Dječje svađe na Twitteru

Ranije se Rogozin na Twitteru posvađao i s američkim astronautom Scottom Kellyjem, nazvavši ga pogrdnim imenima. Ni Kelly mu nije ostao dužan, pa je nakon nekoliko tvitova Rogozin napisao astronautu da "mu se skine", jer će u suprotnome "smrt ISS-a biti na njegovu savjest". Tvit je nedugo zatim izbrisao, a Kelly ga je zbog toga nazvao djetetom.

Nije šef Roscosmosa poštedio ni američki svemirski program – njima je, pak, najavio da im Rusija više neće isporučivati "najnaprednije raketne motore na svijetu", i poručio im neka "u svemir lete na dršci od metle". Na ove je, pak, objave reagirao Elon Musk (kojem trolanje na Twitteru također nije strano), tvitavši slike svojih raketa uz dodatak da su to "američke drške od metle"…