Indijska znanstvena sonda uspješno se spustila na Mjesec

Nakon što je ruska misija Luna-25 protekle nedjelje završila padom na Mjesec, na njegov južni pol sada se priprema meko i kontrolirano spustiti indijski istraživački lander Vikram iz misije Chandrayaan-3

Sandro Vrbanus srijeda, 23. kolovoza 2023. u 12:18

Ove nedjelje ruski je svemirski program doživio velik udarac. Njihova sonda Luna-25 je, u pripremama za slijetanje, zapala u tehničke probleme i otkazala poslušnost kontroli misije. Promijenila je orbitu, ušla u nekontroliranu putanju pa nedugo zatim i pala na Mjesec, prerano okončavši svoju, izvorno planiranu, jednogodišnju misiju. Time je u novoj "svemirskoj utrci" ostao tek jedan sudionik – Indija, čija svemirska agencija ISRO danas namjerava (za razliku od ruske) kontrolirano u blizinu Mjesečevog južnog pola spustiti svoj istraživački lander.

Prijenos od 13:50

Indijska misija Chandrayaan-3 lansirana je 14. srpnja, a sonda je uspješno ušla u Mjesečevu orbitu 5. kolovoza. I nakon toga sve je išlo prema zacrtanom planu, pa je 17. kolovoza od transportne sonde odvojen maleni lander Vikram, težak tek 26 kilograma i s autonomijom kretanja od 500-tinjak metara.

Opremljen je s četiri raketna potisnika, koji imaju zadatak osigurati mu korekcije putanje i meko slijetanje na predviđeno mjesto. Slijetanje je zakazano za danas oko 14:34 sati po hrvatskom vremenu, a sve će se moći pratiti i uživo putem live streaminga, koji donosimo unutar ovog teksta. Prijenos procedure slijetanja započinje nešto ranije, oko 13:50.

Bude li slijetanje uspješno, lander Vikram će na površinu Mjeseca ispustiti maleno robotsko vozilo, lunarni rover Pragyan. Oba ova sklopa opremljena su znanstvenim instrumentima i proučavat će okolinu, sastav tla i atmosfere te tragati za znakovima vodenog leda, za koji se pretpostavlja da bi mogao biti lako dostupan u blizini južnog pola. Predviđeno trajanje misije nakon slijetanja je tek 14 zemaljskih dana.

Prilika za ulazak u povijest

Misija je nedavno na Zemlju poslala i nekoliko detaljnih fotografija Mjesečeve površine, snimljene iz orbite. Podsjećamo, još 2019. godine Indija je imala sličnu namjeru, kada je misija ISRO-a Chandrayaan-2, također s landerom nazvanim Vikram, na otprilike 2,1 kilometra visine otkazala poslušnost pa se, kao i prije nekoliko dana ruska Luna-25, strovalila na tlo.

Uspije li današnja akcija slijetanja, Indija će time postati tek četvrta zemlja koja je uspjela spustiti istraživačku opremu na Mjesec, nakon SAD-a, Kine i bivšeg Sovjetskog Saveza. Dodatno, postat će i prva zemlja u povijesti čiji lander se spustio u regiju Mjesečevog južnog pola.

NADOPUNA: Slijetanje je prošlo po planu, i Indija ja postala prva zemlja s uspješnim slijetanjem jedne robotske sonde, tj. landera i rovera, u blizinu južnog pola Mjeseca, uz oko 8 milijuna ljudi koji su proces pratili putem YouTubea.