Domaći kolekcionar retro računala održao predavanje o njihovoj povijesti

Osim predavanja koje je trajalo četiri školska sata, učenici Strukovne škole Đurđevac imali su priliku na jednom mjestu vidjeti sve pionirske modele računala

Matej Markovinović utorak, 24. listopada 2023. u 21:05
Retro računala iz kolekcije Branka Novosela.  📷 Foto: Branko Novosel, Facebook
Retro računala iz kolekcije Branka Novosela. Foto: Branko Novosel, Facebook

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige, sakupljač i vlasnik velike zbirke retro računala, Branko Novosel, prošloga je četvrtka održao predavanje o njihovoj povijesti u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica. Predavanje je, također, održao i početkom mjeseca u Strukovnoj školi Đurđevac za tamošnje učenike.

Osim predavanja koje je trajalo četiri školska sata, učenici su dobili priliku i sudjelovati na izložbi računala koja je na jednom mjestu sakupila pionirske modele uključujući Sinclair ZX81, ZX Spectrum, Commodore 64, BBC B, Apple II, Macintosh, Schneider CPC i mnoge druge.

Izložba i predavanje omogućili su  uvid u najvažnije računalne inovacije osamdesetih godina prošloga stoljeća, među kojima je i nekoliko rijetkih eksponata poput dva prva super računala – Cray-1 VG modul iz 1977. godine i CDC 6700 iz 1969. godine s memorijom od 16 Kb. Osim toga, izložen je i prvi tip memorije za računala, Core Memory, sa samo 512 bita.

„Učenici su imali priliku sve vidjeti i dotaknuti, a kroz mikroskop smo čak zavirili i u unutrašnjost čipova. Vidjeli su i prva prijenosna računala kao što su Canon Pocketronic i Texas Instruments Datamath, a mogao se vidjeti i jedan prvi europski kalkulator iz Hrvatske, Digitron Buje DB 802“, rekao je Novosel.