Samsung predstavio prvi SSD s V-NAND memorijom šeste generacije

Samsung je najavio SSD-ove koji se baziraju na šestoj generaciji 3D V-NAND flash memorije koja po prvi put donosi više od 100 slojeva uz prednosti kao što su veća gustoća, bolje performanse i efikasnost

Matija Pavlić srijeda, 7. kolovoza 2019. u 06:00

Samsung je najavio kako započinje masovnu proizvodnju SSD-ova koji sadrže novu šestu generaciju 3D V-NAND flash memorije.

Riječ je o prvoj 3D V-NAND memoriji na tržištu s više od 100 slojeva koja u odnosu na prethodne generacije pruža bolje performanse, efikasnost i gustoću koja je veća za 40%. Prema Samsungu latencija je što se tiče memorijskih čipova manja od 450 ms što se tiče operacija zapisivanja i 45 ms što se tiče čitanja podataka.

Tu je i poboljšanje što se tiče performansi (od 10%) te bolja energetska učinkovitost (potrošnja je manja za 15%). Nova tehnologija donosi i povećanje produktivnosti za 20%, a prvi SSD s V-NAND memorijom šeste generacije koji će Samsung ponuditi na tržištu je onaj s kapacitetom od 250 GB.

U drugoj polovici godine južnokorejska tvrtka bi trebala ponuditi i SSD-ove bazirane na 512 Gb V-NAND čipovima šeste generacije, kao i eUFS memoriju za mobilne uređaje.