Zapalio se brod s 3.800 automobila. Zbog električnih ili ne - još nije poznato

Nedaleko nizozemske obale prije nekoliko je dana na velikom teretnom bordu izbio požar koji još uvijek traje. Budući da je brod prevozio i električne automobile, mnogi su odmah upravo njih proglasili za "krivca"

Sandro Vrbanus subota, 29. srpnja 2023. u 12:57
📷 Kustwacht
Kustwacht

"Nešto prije ponoći proteklog utorka, 25. srpnja, nizozemska je Obalna straža dobila dojavu o požaru na 199 metara dugom teretnom brodu Fremantle Highway, udaljenome 27 kilometara od obale. Jedna osoba je poginula, 23 ostala člana posade evakuirana su, a uzrok požara za sada nije poznat". Citat je to sa službenih stranica Obalne straže, koji ukratko pojašnjava kritičnu situaciju u kojoj se nalazi brod s više od tri tisuće automobila, na putu iz Njemačke prema Egiptu.

"Zapaljive" baterije?

No, ovu ste vijest proteklih dana vrlo vjerojatno pročitali u drugom kontekstu – "Zapalili se električni automobili na brodu" tipičan je naslov u medijima, za sada neutemeljen u službenim podacima.

Navedimo, dakle, činjenice koje su za sada dostupne:

  • Na brodu Fremantle Highway nalazi se ukupno 3.783 automobila, od čega je 498 električnih,
  • Službeni izvori ne govore baš ništa o uzroku požara, pogotovo ne o tome da ga je prouzročilo samozapaljenje baterije na jednom od električnih vozila,
  • Požar na brodu bukti već nekoliko dana, a Obalna straža nema informacija kako prisutnost električnih automobila na brodu utječe na njegovo širenje i gašenje.

Odakle je, dakle, došla informacija da je upravo baterija jednog od električnih vozila na ovom brodu uzrok požara, i to već u prvim satima nakon početka akcije spašavanja? Prema do sada dostupnim informacijama, s time je u javnost izišao nizozemski RTL, pustivši u jednom prilogu audio zapis poziva hitnim službama. U tom se pozivu čuje kako netko izjavljuje da je "požar krenuo iz baterije električnog automobila", međutim nitko od službenih osoba kasnije nije potvrdio taj navod. Za sada također nije poznato koje su marke automobila zastupljene u teretnom prostoru broda.

Ono što gasiteljima sigurno ne olakšava posao, jest činjenica da su se električni automobili vrlo vjerojatno zapalili u ovom požaru. Gašenje litij-ionskih baterija, ako dođe do njihovog proboja, komplicirano je, a gorenje intenzivno i dugotrajno.

Obalna straža stabilizirala je situaciju, odvukla zapaljeni brod na povoljniju lokaciju za gašenje, osigurala da ga struje ne odnesu u neželjenom smjeru, a akcija gašenja požara nastavlja se. Za sada nisu primijećene strukturalne promjene koje bi sugerirale da bi brod mogao potonuti, ali i to je jedan od scenarija na koji se službe pripremaju.

Jednom kada situacija bude potpuno pod kontrolom, Fremantle Highway bit će otegljen u jednu od obližnjih nizozemskih luka, a tek će potom moći biti utvrđen točan uzrok požara.