Do Kwon, osnivač propalog tokena terraUSD, u Crnoj Gori osuđen na zatvor

Jedno vrijeme najtraženiji kriptokriminalac na svijetu, državljanin Južne Koreje Do Kwon, skrivao se u Crnoj Gori, gdje je sada osuđen na 4 mjeseca zatvora zbog falsificiranja dokumenata

Sandro Vrbanus utorak, 20. lipnja 2023. u 14:54

Do Kwon, nekadašnji prvi čovjek i suosnivač kompanije Terraform Labs, koja je neslavno propala zajedno sa svojim digitalnim tokenima, pobjegao je prošle godine iz Južne Koreje, nakon što je tamo bio optužen za prevaru povezanu s kriptovalutama. Optužnica je bila podignuta još u svibnju prošle godine, a Kwon se prvo, navodno, skrivao u Singapuru, da bi istražitelji pronašli dokaze da je doputovao u Srbiju. Međutim, u ožujku ove godine uhićen je na aerodromu u Podgorici, i to s lažnim dokumentima.

Kazna neovisna od izručenja

Uz njega uhićen je i Han Chang-joon, bivši financijski šef Terraform Labsa, a obojici je suđeno zbog pokušaja putovanja u Dubai korištenjem falsificiranih osobnih dokumenata. Sada je proces dovršen, a oba će optuženika morati iz rešetaka provesti po četiri mjeseca. Njih dvojica su, kako prenose crnogorske Vijesti, prvobitno negirali da su im dokumenti lažni, a zatim su prošloga tjedna ipak priznali da su lažne putovnice Kostarike i Belgije nabavili preko agencije u Singapuru.

Granična policija otkrila je da je južnokorejski dvojac tražen u svijetu, tj. da je ured Interpola u Seoulu za njima izdao potjernicu. Tek nakon što se zbog te potjernice upalio alarm u sustavu za provjeru dokumenata, postalo je jasno da bjegunci koriste falsificirane putovnice. Odvjetnik okrivljenih najavio je žalbu na ovu presudu, i to zbog posebnih okolnosti. Protiv njih se, naime, vodi i paralelni ekstradicijski postupak, kojim bi trebali biti izručeni vlastima Južne Koreje, a i u sklopu tog postupka već im je određen pritvor.