Vodafone prodaje prvu ikada poslanu SMS poruku kao NFT

Iako se NFT-i često povezuju s prevarama, pranjem novca ili bizarnom mogućnošću zarade na prodaji digitalnih sličica, ova akcija ima prije svega humanitarni karakter

Sandro Vrbanus nedjelja, 19. prosinca 2021. u 15:59

Prva SMS poruka ikada poslana je 3. prosinca 1992. godine putem telekoma Vodafone u Velikoj Britaniji. Njezin je pošiljatelj bio Neil Papworth iz kompanije Sema Group, koji je poruku poslao putem računala. Primatelj je bio Richard Jarvis iz Vodafonea, a poruka je stigla na njegov mobitel tipa Orbitel 901. Tekst ove povijesne poruke glasio je "Merry Christmas" (Sretan Božić). Slanjem prvog SMS-a pokrenuta je komercijalizacija ove usluge koja, unatoč poplavi mobilnih aplikacija za dopisivanje, živi i danas.

Humanitarna aukcija

Kako bi obilježili trenutak slanja prvog SMS-a, Vodafone je sada odlučio "upakirati" ga u sada iznimno popularni oblik digitalne memorabilije, nezamjenjivi digitalni token ili NFT te ga prodati na aukciji. Nju će organizirati francuska aukcijska kuća Aguttes 21. prosinca ove godine.

Za razliku od nekih NFT aukcija koje su imale za cilj isključivo financijsku dobit prodavača, ili pak pranje novca, prodaja prvog u povijesti SMS-a bit će isključivo humanitarnog karaktera. Vodafone, kao prodavatelj, kaže da će zaradu od ove dražbe preusmjeriti UN-ovoj Agenciji za izbjeglice (UNHCR).

Prodaja započinje, dakle, ovoga utorka u 15 sati. Odvijat će se online, ponude i plaćanje obavljat će se putem ethereumovog blockchaina (na standardu ERC-721), a kupac će uz NFT zapis o prvoj SMS poruci dobiti i vlasništvo nad uramljenom replikom protokola koji je korišten za njezino slanje, kao i certifikat autentičnosti te obećanje Vodafonea da će ovo biti jedini NFT ikada povezan s prvim SMS-om.

Aukcijska kuća procjenjuje kako će ovaj jedinstveni zapis postići cijenu između 100 i 200 tisuća eura.