Tesla se od sada može kupiti i s bitcoinima

O kupovini Teslinih vozila s bitcoinom 'šuškalo se' od prošlog mjeseca, nakon što je Muskova tvrtka kupila bitcoina u vrijednosti 1,5 milijardi dolara

Matej Markovinović četvrtak, 25. ožujka 2021. u 06:14

Elon Musk, tehnološki kralj Tesle, objavio je na Twitteru da se Teslini automobili u Americi, od sada mogu kupovati bitcoinom. Vijest se društvenom mrežom proširila brzinom munje, a Musk je rekao da će opcija plaćanja kriptovalutom biti dostupna i u drugim zemljama kasnije ove godine.

„Tesla koristi samo interni softver i softver otvorenog koda te izravno upravlja bitcoin čvorovima (nodes)“, objavio je Musk na Twitteru. Dodao je i da će se bitcoin uplaćen Tesli zadržati kao takav, a ne se pretvarati u „fiat“ valutu.

Naime, korisnici koji žele platiti Teslin automobil bitcoinom, imat će mogućnost skeniranja QR koda ili će moći kopirati, pa zalijepiti adresu svoga bitcoin novčanika za pokretanje plaćanja. U tvrtkinom se FAQ-u navodi da će slanje bilo koje druge kriptovalute, rezultirati gubitkom sredstava te da Tesla neće primiti transakciju.  

Teslini uvjeti poslovanja također pozivaju kupce na oprez kod upisivanja bitcoin adrese ili iznosa kojeg je potrebno platiti jer se transakcije kriptovalutom ne mogu stornirati. Također napominju da se plaćanje bitcoinom može produžiti i do jednog ili više dana te bi u tom periodu, zbog nestabilnosti kriptovalute, vrijednost bitcoina mogla biti znatno manja od one vrijednosti u trenutku kupnje.