Stack Overflow "žrtva" je ChatGPT-a, otpušta gotovo trećinu zaposlenika

Kako bi postali profitabilniji, a suočeni s padom posjećenosti i makroekonomskim pritiscima, u Stack Overflowu su odlučili otpustiti 28% aktualnih zaposlenika

Sandro Vrbanus utorak, 17. listopada 2023. u 11:28

Pojava sposobne generativne umjetne inteligencije mogla bi mnoge koštati posla, to znamo već dugo, a s vremena na vrijeme ista se činjenica potvrđuje i u praksi. Nakon niza kompanija, koje su otpuštale radnike s namjerom da ih zamijene AI rješenjima, dolazi i vijest o otpuštanjima iz Stack Overflowa, koja na prvi pogled nema izravne veze s umjetnom inteligencijom.

Ova otvorena crowdsourceana baza developerskog i tehnološkog znanja suočava se, kaže prvi čovjek kompanije Prashanth Chandrasekar, s nizom izazova. Pokušavaju lansirati svoju AI platformu, troškovi im rastu, a niti makroekonomski uvjeti nisu im skloni. Stoga su donijeli tešku odluku o otpuštanju otprilike 28% trenutačne radne snage. Riječ je o nešto više od stotinu ljudi, koji će tako ostati bez posla.

Developeri pronašli drugog pomoćnika

No, ono što vrlo vjerojatno stoji u pozadini te odluke prije svega je upravo pojava novih alata, koji developerima olakšavaju programiranje. Umjesto da dolaze na Stack Overflow u potrazi za rješenjima svojih problema, sve se više profesionalaca i amatera okreće ChatGPT-u i sličnim jezičnim modelima, sposobnima pisati i programski kod.

Podsjetimo, već u prvim mjesecima javne dostupnosti ovog AI chatbota, primijećen je njegov značajniji utjecaj na Stack Overflow. U ožujku ove godine potonji je servis bilježio pad posjeta od gotovo 14% u usporedbi s prošlom godinom, kada ChatGPT-a nije bilo. Već u travnju taj pad je bio dodatnih 17%.

Fokus i prioritet Stack Overflowa sada će biti odgovaranje na zahtjeve svojih korisnika, partnera i klijenata, nastavit će s inovacijama i "guranjem" ovoga ljeta predstavljenog alata OverflowAI, chatbota za pomoć developerima u traženju rješenja na njihovoj platformi.