Lenovo iz svoje prve europske tvornice u prvih godinu dana isporučio milijun računala i servera

Lenovo je iz svoje prve namjenski izgrađene proizvodne tvornice u Europi, koja je svoja vrata otvorila prije nešto više od godinu dana, isporučio prvi milijun radnih stanica i servera

Stjepan Bilić utorak, 27. lipnja 2023. u 14:57
📷 Lenovo
Lenovo

U lipnju 2022. godine Lenovo je nakon deset mjeseci izgradnje otvorio svoju prvu tvornicu u Europi, točnije u Mađarskoj. Tvornica u Mađarskoj dio je globalne proizvodnje tvrtke Lenovo od 35 lokacija na osam tržišta koja opslužuju korisnike na 180 tržišta – uključujući Argentinu, Brazil, Kinu, Mađarsku, Indiju, Japan, Meksiko i SAD. Namjena tvornice je pružanje podrške za korisnike diljem Europe, Bliskog istoka i Afrike (EMEA) i odgovaranje na zahtjeve za poslužiteljskom infrastrukturom, sustavima za pohranu i PC radnim stanicama. Nešto više od godinu dana kasnije, Lenovo je zabilježio i prvi veliki uspjeh – isporuku prvih milijun radnih stanica i servera iz svoje europske tvornice.

Od lipnja 2023. tvornica je isporučila rješenja za više od 1000 klijenata u 69 zemalja, a opseg i brzina poslovanja su se ubrzali tijekom prošle godine. Više od 180 korisnika je posjetilo tvornicu, omogućujući dublju suradnju, transparentnost i razumijevanje s korisnicima tvrtke Lenovo diljem EMEA regije. Od otvaranja, tvornica je zabilježila porast od 20% u broju zaposlenih čiju zajednicu čini 15 različitih nacionalnosti. Posljedično, Lenovo je dobio priznanje mađarskog Ministarstva vanjske trgovine za otvaranje najvećeg broja radnih mjesta u zemlji.

Szabolcs Zolyomi, voditelj tvornice u tvrtki Lenovo, komentirao je: „Otvaranje tvornice u Mađarskoj bila je važna prekretnica za Lenovo. Označila je širenje naših međunarodnih proizvodnih operacija i predstavljanje značajnog gospodarskog potencijala za privatni i javni sektor u zemlji. Postignuće isporučenih milijun jedinica dokaz je prošlogodišnje unutarnje i vanjske suradnje s našim zaposlenicima i korisnicima.“

📷 Lenovo
Lenovo

Proizvodna tvornica u Budimpešti izgrađena je imajući na umu održivost te je od otvaranja poboljšana toplinska izolacija zgrade, dovršena instalacija sustava senzora osvjetljenja i optimizirano korištenje otpadne topline iz kompresora zraka. U tijeku je druga faza postavljanja solarnih ploča kako bi se povećao kapacitet na 4 megavata, što je ekvivalent proizvodnje energije otprilike 12 kamiona cisterni prirodnog plina.

Tijekom cijele godine, toplina iz cijele proizvodne tvornice preusmjerava se kako bi proizvodni prostor bio topao. Zimi se za hlađenje koristi hladan zrak izvan tvornice, a sada se planira širenje ovog procesa u cijeloj tvornici. Ponovno korištenje topline na ovaj način smanjilo je troškove energije za 14%. S ciljem postizanja net-zero emisija stakleničkih plinova u cijelom vrijednosnom lancu do fiskalne godine 2049./50., Lenovo je pri isporukama zabilježio smanjenje emisija CO2 za više od 90% zbog smanjenih teretnih milja zahvaljujući lokaciji tvornice u središtu Europe.

Kroz Lenovo Foundation, filantropskog ogranka tvrtke, tvornica je također formalno sklopila partnerstvo s lokalnom zajednicom kako bi omogućila volonterski rad i pružila tehnologiju lokalnim školama, kao i sudjelovala u mjesečnim darivanjima krvi u partnerstvu sa zakladom mađarskog Crvenog križa.