HT u prva tri mjeseca godine bilježi rast telekomunikacijskog poslovanja te veću profitabilnost

Hrvatski Telekom zaključio je prvo tromjesečje 2022. godine u pozitivnom tonu s dobrim poslovnim rezultatima, uz gotovo jednake prihode, rast dobiti te povećana ulaganja

Sandro Vrbanus četvrtak, 28. travnja 2022. u 11:37

Hrvatski Telekom objavio je svoje poslovne rezultate za prvi kvartal 2022. godine, u kojima prije svega ističe rast u području osnovnog telekomunikacijskog poslovanja i povećanje profitabilnosti, pri čemu je zadržan plan ulaganja te osiguran nastavak pozitivnih trendova.

"U prvom tromjesečju ove godine organski prihodi su manji za 0,7% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, unatoč rastu prihoda od osnovnog telekomunikacijskog poslovanja koji nije do kraja neutralizirao smanjenje u segmentu Sistemskih rješenja, u kojem se nastavljamo fokusirati na profitabilnije projekte", poručuju iz HT-a.

Organska prilagođena EBITDA-a nakon najmova rasla je za 5,1% na godišnjoj razini, pri čemu je prilagođena EBITDA-a nakon najmova rasla šesto tromjesečje zaredom. Organska neto dobit iznosila je 175 milijuna kuna što predstavlja rast od 237,4% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, zahvaljujući boljim poslovnim rezultatima i manjoj amortizaciji. Organska ulaganja su iznosila 356 milijuna kuna što predstavlja rast od 7% u istom razdoblju.

Ulaganja u optiku i 5G, otkup dionica

Hrvatski Telekom nastavlja sa svojim ulaganjima u kvalitetu mreže, razvoj 5G-a i optičke infrastrukture. U skladu s time, usredotočeni su na izgradnju svoje optičke mreže u cijeloj Hrvatskoj, a pokrivenost FTTH-om dodatno su povećali za velikih 31% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Glavna skupština potvrdila je 25. travnja zajednički prijedlog Uprave i Nadzornog odbora za raspodjelu neto dobiti za 2021. godinu. Iznos od 638 milijuna kuna predstavlja omjer isplate dividende u odnosu na ostvarenu dobit Društva od 95,8%. Dividenda u iznosu od 8 kuna po dionici bit će dioničarima isplaćena 16. svibnja.

U prvom tromjesečju 2022. godine proveden je i najveći otkup dionica u povijesti Društva. Hrvatski Telekom je tako u okviru svojeg važećeg Programa otkupa dionica kupio dodatne 943.423 dionice Društva na Zagrebačkoj burzi. Pritom je platio ekvivalentnu vrijednost od 173,8 milijuna kuna za stjecanje dionica Društva u izvještajnom tromjesečju, što predstavlja rast od 372% na godišnjoj razini. Ukupni broj kupljenih dionica Društva na dan 31. ožujka 2022. iznosio je 1.270.261, odnosno 1,59% temeljnog kapitala Društva.

Izgledi za 2022. godinu

U 2022. godini ciljevi HT-a su zadržavanje prihoda na prošlogodišnjoj razini, srednje jednoznamenkasto povećanje EBITDA-e nakon najmova te srednje jednoznamenkasto smanjenje kapitalnih ulaganja nakon najmova u odnosu na 2021.


Osvrćući se na poslovne rezultate za prvo tromjesečje 2022., Konstantinos Nempis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma, izjavio je:

"Naši dobri rezultati uz  rast osnovnog poslovanja, EBITDA-e i profitabilnosti, uz istodobno zadržavanje ulaganja na visokoj razini i poboljšanje korisničkog iskustva potvrđuju da je naša strategija ispravna. Jasno je i da je 2022. godina donijela nove izazove u cijelom svijetu. Pratimo razvoj događaja i moguće implikacije za poslovanje i zemlju općenito, te ostajemo usredotočeni na provedbu svoje strategije i ostvarenje ključnih ciljeva, ali i spremni na prilagodbe ako to bude potrebno osiguravajući temelje za uspjeh kompanije i u predstojećim godinama.

Kao vodeći ulagatelj u digitalnu infrastrukturu u Hrvatskoj nastavit ćemo ulagati u budući gospodarski i društveni razvoj zemlje u nadi da će poticajno investicijsko okruženje omogućiti da naša ulaganja u digitalizaciju ostvare svoj puni potencijal. Sa svoje ćemo strane učiniti sve što je u našoj moći da te prilike realiziramo za sve – korisnike, zaposlenike, partnere, dioničare."