Koliko bi visoka bila hrpa kad bi se podaci iz oblaka prebacili na diskete

Tvrtka Distrelec izračunala je koliko bi daleko dosezale naslage floppyja posloženih jedan na drugi kad bi se podaci europskih kompanija po pojedinim zemljama pohranili na njih

Mladen Smrekar četvrtak, 20. travnja 2023. u 14:12
📷 Pikisuperstar
Pikisuperstar

Koliko zapravo podataka europske tvrtke čuvaju u oblacima? Multinacionalna kompanija Distrelec izvukla je i vizualizirala podatke, dostupne putem Eurostata; pokazalo se kako podaci pohranjeni u oblaku dosežu stratosferske visine kada se vizualiziraju u formatu disketa. 

Upotreba oblaka u poslovanju kompanija u raznim europskim zemljama 📷 Distrelec
Upotreba oblaka u poslovanju kompanija u raznim europskim zemljama Distrelec

I doista, kad bi se svi ti podaci, trenutno pohranjeni u oblaku, prebacili na diskete koje mogu primiti 1,44 MB podataka i potom položile jedna na drugu, svaku debelu 3,33 mm, tako arhivirani podaci po zemljama daleko bi nadmašili 10 kilometara, odnosno visinu na kojoj lete zrakoplovi Boeing 747. Čak bi i toranj s disketama koje je u oblacima pohranila veličinom malena Malta dosegao 400 puta veće visine.

Apsolutne brojke

Količinski gledano, u pohrani podataka u oblacima prednjači brojem stanovnika i poduzeća najveća Njemačka, s ukupno 190.441,5 TB podataka. Kad bi se svi ti podaci prebacili na diskete, zamišljena hrpa floppyja dosegla bi visinu od 440.396 km, što je 55.996 km dalje od Mjeseca i više od 5500 puta više od visine na kojoj leti Boeing 747. Iako usluge oblaka koristi tek 42% tamošnjih tvrtki, to je još uvijek dojmljivih 158.355 poduzeća različitih veličina, više nego talijanskih i francuskih zajedno. 

Količina poslovnih podataka u oblacima prebačena na diskete 📷 Distrelec
Količina poslovnih podataka u oblacima prebačena na diskete Distrelec

Talijanske tvrtke u oblacima pohranjuju 130.964 TB, a zamišljena hrpa disketa s njihovim podacima doseže udaljenost 302.854 km od Zemlje, otprilike na dvije trećine puta do Mjeseca. Francuske tvrtke čini se nisu baš sklone pohrani svojih podataka u oblacima pa tamo drže "samo" 54.235 TB, što pretvoreno u floppyje čini hrpu visoku 125.417 km ili gotovo trećinu puta do Mjeseca. 


Na listi se našla i Hrvatska; kad bi se podaci hrvatskih tvrtki iz oblaka prebacili na diskete, ta bi hrpa bila visoka 14.938 kilometara.  


Korištenje oblaka u postocima

Gledano u postocima, Svoje podatke u oblacima najviše pohranjuju nordijske tvrtke: Švedska i Finska bilježe stopu korištenja od 75%, Danska 65%, a Norveška 64%. Visoko je rangirana i Nizozemska gdje se oblacima koristi 65% poduzeća. Njihova zamišljena hrpa disketa dosezala bi visinu od 101.475 km, dakle 10.000 puta više od visine krstarenja Boeinga 747.

Kad se vizualiziraju u formatu disketa, podaci pohranjeni u oblaku dosežu stratosferske visine 📷 Pixabay
Kad se vizualiziraju u formatu disketa, podaci pohranjeni u oblaku dosežu stratosferske visine Pixabay

Italija je dom za 112.598 poduzeća koja koriste pohranu podataka u oblaku, što je otprilike 60% tamošnjih kompanija s više od deset zaposlenih. 

Sve više podataka u oblacima drže i tvrtke iz zemalja istočne Europe. U Estoniji to čini 58% poduzeća, u Češkoj njih 44%, ili u brojkama točno 17.299 kompanija. Kada se vizualiziraju u formatu diskete, podaci čeških tvrtki (50.400 km) nadmašuju podatke Estonije (10.966 km).