Tajanstvenu orbitalnu letjelicu X-37B na sljedeću će misiju lansirati Falcon Heavy

Sedma misija američkog orbitalnog eksperimentalnog zrakoplova bit će pokrenuta u prosincu, a prvi će puta X-37B u svemir odnijeti najmoćnija trenutačno operativna raketa na svijetu

Sandro Vrbanus utorak, 14. studenog 2023. u 07:07
📷 US Space Force
US Space Force

Autonomni svemirski zrakoplov Američkog ratnog zrakoplovstva X-37B i Svemirskih snaga (Space Force) ide na novu misiju. Sedmo lansiranje tajanstvene letjelice, čije se namjene gotovo nikada ne otkrivaju, zakazano je za 7. prosinca, kada će je u orbitu ponijeti najmoćnija komercijalna raketa danas dostupna, Falcon Heavy kompanije SpaceX.

Duže, više, dalje

Misija letjelice X-37B Orbital Test Vehicle (OTV-7) prvi će puta koristiti ovu raketu-nosač, a iz Svemirskih snaga SAD-a kažu tek da će sa sobom ponijeti niz eksperimenata. Oni se tiču korištenje višestruko iskoristivog svemirskog broda u novim orbitalnim režimima, eksperimentiranja s nadolazećim tehnologijama za svjesnost u svemirskoj domeni, kao i istraživanja utjecaja zračenja na materijalima koje će u orbitu poslati NASA. Testovi i eksperimenti, koji će biti lansirani u sedmoj misiji, imat će cilj pružiti sigurne, stabilne i zaštićene aktivnosti u svemiru za sve korisnike – prilično kriptično su se izrazili iz Space Forcea.

Falcon Heavy 📷 SpaceX
Falcon Heavy SpaceX

Ovim se letom, kažu, "širi omotnica mogućnosti za X-37B, korištenjem u letu dokazanog servisnog modula i rakete Falcon Heavy". "Ponovno ćemo definirati umjetnost mogućega u svemirskoj domeni", nastavljaju s tajanstvenim najavama misije te otkrivaju barem jedan njezin dio. NASA će, naime, u svoj dio tereta ukrcati i eksperiment Seeds-2, koji ima za cilj ispitati utjecaj dugotrajne izloženosti svemirskoj radijaciji na sjemenke biljaka.

U dosadašnjih šest misija X-37B bio je lansiran raketama Atlas V (5 puta) te Falconom 9 u svojoj petoj misiji. Falcon Heavy omogućit će eventualno ubacivanje tajnovite letjelice u višu orbitu od svih dosadašnjih. Šesta misija, podsjetimo, završila je bila u studenome prošle godine nakon 908 dana provedenih u orbiti, uz obaranje nekoliko dodatnih rekorda. Tada je zanimanje izazvala i činjenica da su je, po njezinom slijetanju u Svemirsku bazu Kennedy na Floridi, dočekali radnici u zaštitnim (hazmat) odijelima – razlog za to, dakako, nije objavljen.

X-37B već je u zaštitnom oklopu, koji se postavlja na nos rakete Falcon Heavy 📷 US Space Force
X-37B već je u zaštitnom oklopu, koji se postavlja na nos rakete Falcon Heavy US Space Force