Novi problemi za Boeing 737 Max: usred leta otpala mu vrata

Nevjerojatan incident dogodio se na letu Alaska Airlinesa iz Portlanda u Ontario. Na visini od oko 5 kilometara s putničke kabine odletjela su vrata, uzorkujući dekompresiju i gotovo pa tragediju

Sandro Vrbanus nedjelja, 7. siječnja 2024. u 06:00
📷 KPTV / fotografija putnika
KPTV / fotografija putnika

Boeing 737 Max kao da ne može dugo bez tehničkih incidenata. Nakon nedavne naređene obvezne provjere svih zrakoplova te serije, zbog otkrivenih labavih matica, sada se dogodio daleko ozbiljniji kvar, koji je mogao rezultirati tragedijom, Tijekom prošle noći, na letu Alaska Airlinesa 1282 iz Portlanda (Oregon) u Ontario (Kalifornija), samo koju minutu nakon polijetanja i na visini od oko 5 kilometara, sa zrakoplova su ispala vrata za izlaz u slučaju nužde iz putničke kabine.

Zrakoplov je nov

Srećom, odmah pored njih nitko u tom trenutku nije sjedio, budući da je otpadanje vrata uzrokovalo dekompresiju i povuklo prema van brojne stvari iz zrakoplova. Prema navodima nekih svjedoka na društvenim mrežama, putnici su morali pridržavati jedno dijete da ga dekompresija ne izvuče iz zrakoplova, a kroz vrata je izletjelo i nekoliko mobitela samih putnika.

Zrakoplov u pitanju bio je Boeing 737 Max 9, star tek dva mjeseca. Prinudno je sletio natrag u zračnu luku Portland, a svi putnici navodno su prošli bez ozbiljnih ozljeda, a jedna je osoba prevezena u bolnicu. Svjedoci kažu da su maske s kisikom propisno ispale iz stropa zrakoplova prije slijetanja. Alaska Airlines je odmah prizemljio cijelu svoju flotu Boeinga 737 Max 9. U posjedu imaju 65 primjeraka tog putničkog zrakoplova i svi će morati na tehnički pregled prije nego opet polete.

Iz Boeinga su za sada poručili tek da su svjesni incidenta, prikupljaju informacije od kupca te da ći njihov tehnički tim surađivati s istražiteljima.

NADOPUNA: Iz FAA su naredili privremeno prizemljenje svih zrakoplova tipa Boeing 737 MAX 9 slične konfiguracije na području SAD-a. Ukupno ih je time zahvaćeno 171, a svi će morati na izvanredni tehnički pregled, kako bi se utvrdilo da ne postoji potencijalni problem poput ovoga na zrakoplovu Alaska Airlinesa.