Ponovno se govori o Appleovom automobilu, navodno planiranome za 2026. godinu

Hoće li, i kada, Apple zakoračiti u svijet automobila, i na koji bi se to način moglo dogoditi – mnogo se o tome špekulira, bez konkretnih informacija. Nova runda takvih novosti pojavila se ovih dana

Sandro Vrbanus srijeda, 7. prosinca 2022. u 19:05

Prošlo je već više od godine dana otkako se zadnji puta nešto ozbiljnije pisalo o tajnovitom projektu Titan, koji se vrti oko Appleovog automobila. Ranije smo tako bili doznali da će ga proizvoditi možda Hyundai, možda Toyota, a možda i netko treći. Svakako bi to trebao biti električni automobil, naprednih funkcija i tipično appleovskog dizajna, drugačijeg od svih ostalih konkurenata te s naprednim sustavima autonomne vožnje i s dubokom integracijom s ostatkom Appleovog ekosustava.

Ovih dana Bloomberg je došao do nekih novih informacija o tom projektu, a kao i do sada – uzet ćemo ih sa zrnom soli. Svejedno, zanimljivo je vidjeti u kojem smjeru se priča razvija.

Glasine i špekulacije

Dakle, prva i možda najvažnija informacija je planirani rok za projekt. Umjesto ranije planiranog lansiranja automobila 2025. godine, sada je rok pomaknut na 2026. godinu. Osim tako ambicioznog vremenskog, Apple si je navodno zadao i jednako ambiciozan troškovni cilj – njihov bi obiteljski automobil trebao cijenom biti usporediv s najluksuznijom verzijom Teslinog Modela S, pa bi mu prodajna cijena trebala biti postavljena na oko 100.000 američkih dolara. To je također devijacija od izvornog plana, koji je govorio da će Appleov automobil koštati više od 120.000 dolara.

No, uz "uštedu" dolazi i nešto manje funkcija. Tako je Apple, ponovno navodno, odustao od potpuno autonomne vožnje, koja je bila okosnica projekta Titan od samih početaka. Prve generacije Appleovog automobila tako ne bi trebale biti potpuno autonomne, već bi trebale imati tek poluautonomne sustave pomoći vozačima.

Isto kao i autonomiju, Apple je napustio i ideju o radikalnom dizajnu interijera. Iako je ranije kabina vozila trebala nalikovati limuzini, u kojoj bi putnici sjedili okrenuti jedan prema drugome, bez posebnog mjesta za vozača, to se neće još ostvariti. Tako bi neki budući Apple Car trebao imati klasičniji raspored sjedala, s mjestom za vozača, pa i volanom te pedalama i svim ostalim "normalnim" dijelovima kokpita.

Kad je riječ o vremenskom okviru, on danas izgleda ovako: dizajn bi trebao biti dovršen tijekom sljedeće godine, popis ugrađenih funkcija i karakteristike bit će određeni 2024., testiranje bi trebalo započeti tijekom 2025., a lansiranje na tržište dogoditi bi se trebalo 2026. godine.