Ovo je prva prikazana fotografija koju je snimio svemirski teleskop James Webb

NASA i partneri već tjednima najavljuju kako će 12. srpnja prikazati prve rezultate rada svojeg novog svemirskog teleskopa. No, prije toga jednu je fotografiju javnosti svečano otkrio američki predsjednik

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 11. srpnja 2022. u 19:07

Pokretanjem svemirskog teleskopa James Webb započinje novo doba astronomije. Čovječanstvo će dobiti snimke najudaljenijih predjela svemira do sada, snimljenih u infracrvenom spektru, kao i detaljne podatke o raznim zvijezdama, galaksija i egzoplanetima, kakvi nikada prije nisu mogli biti zabilježeni. Već neko vrijeme znamo da će NASA s partnerima prve znanstvene rezultate Webba otkriti na konferenciji za medije ovoga utorka, 12. srpnja, no sada im se u taj raspored "umiješao" i američki predsjednik.

Joe Biden u svojem će uredu, u Bijeloj kući u Washingtonu, primiti delegaciju NASA-e, na čelu s prvim čovjekom te agencije, Billom Nelsonom. Tijekom svečanog će prijema javnosti biti otkrivena i prva fotografija snimljena svemirskim teleskopom James Webb, dan ranije nego što je to izvorno bilo planirano.

Događaj će biti moguće pratiti putem NASA TV kanala na YouTubeu, a fotografija će istodobno biti objavljena i na njihovim web stranicama. Naravno, i mi ćemo se potruditi da vam je prikažemo odmah po objavi, pa večeras iza 23h na ovom mjestu pritisnite F5...

UŽIVO: otkrivanje prve fotografije teleskopa Webb

Događaj u Bijeloj kući kasnit će oko pola sata, početak se očekuje oko 23:30. (...) S više od sat vremena zakašnjenja započeo je prijem kod predsjednika Bidena. Nakon uvodnih govora pohvale NASA-i i partnerima, napokon smo, oko 20 minuta nakon ponoći, dobili prvu fotografiju s Webba.

Riječ je o fotografiji galaksija kroz gravitacijsku leću klastera galaksija koji se nalazi između nas i polja galaksija SMACS 0723 koje je Webb snimio. Ovo je ujedno i najdublja fotografija svemira ikada načinjena, jer su najudaljenije galaksije s nje udaljene 13 milijardi svjetlosnih godina iz Zemlje. Istodobno su to i rekordno najtamniji svemirski objekti koje je čovjek ikada fotografirao.

Za ovaj snimak zaslužan je Webbov instrument za bliski infracrveni spektar, Near-Infrared Camera (NIRCam). Riječ je o kompozitnoj fotografiji dobivenoj snimanjem u različitim valnim duljinama kroz 12,5 sati ekspozicije. Verziju u punoj rezoluciji možete preuzeti ovdje.