Nebeski spektakl nad Hrvatskom: polarna svjetlost spustila se i do naših krajeva

Aurora borealis, svjetlosna pojava u visokim slojevima Zemljine atmosfere tipična za regije bliže sjevernom polarnom krugu, ove nedjelje uvečer rasvijetlila je i nebo nad našom zemljom

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 6. studenog 2023. u 00:52
📷 Granični prijelaz Maljevac / Facebook
Granični prijelaz Maljevac / Facebook

Polarna svjetlost (aurora borealis) svojstvena je sjevernim krajevima (ili južnima, tada je zovemo aurora australis), no ove noći stigla je i do geografskih širina koje obuhvaćaju velik dio Europe, pa tako i do Hrvatske. Stanovnici naše zemlje, koji se nalaze u svjetlosno manje onečišćenim područjima mogli su vidjeti nebeski spektakl, koji se u našim krajevima događa iznimno rijetko.

Aurora nastaje kada električki nabijene čestice Sunčeva vjetra ulaze u Zemljino magnetsko polje pa se sudaraju s česticama zraka i pobuđuju ih na emisiju svjetlosti. Najčešće se ta svjetlost manifestira na visinama između 90 i 150 kilometara. Aurora je posebno sjajna u doba velike Sunčeve aktivnosti, tj. posljedica je solarnih baklji, a vrlo rijetko se vidi i na srednjim zemljopisnim širinama, kao što je to sada bio slučaj.

Promatrana iz područja bližega Zemljinim polovima, polarna je svjetlost uglavnom žutozelene boje, dok je u našim krajevima crvene boje. Pojavu su mnogi uspjeli i fotografirati, pa u nastavku donosimo neke od najboljih fotografija polarne svjetlosti s društvenih mreža.