Konstelacija malenih satelita postat će najveći svemirski radioteleskop na svijetu

NASA je započela s proizvodnjom satelita čija će kombinacija stvoriti radioteleskop promjera čak 10 kilometara, a bit će smješten u Zemljinoj orbiti kako bi pratio događanja na Suncu

Sandro Vrbanus nedjelja, 14. kolovoza 2022. u 11:20
📷 SDL/Allison Bills
SDL/Allison Bills

NASA-in Laboratorij za reaktivni pogon (JPL) u suradnji sa sveučilištem Utah State sklapa novu konstelaciju malenih satelita nazvanih SunRISE (Sun Radio Interferometer Space Experiment) SmallSats. Prvi od ukupno šest takvih satelita, veličine "poput tostera", sklopljen je protekloga tjedna. Jednom kada svih šest bude proizvedeno i lansirano u orbitu, njihova će kombinacija postati najveći orbitalni radioteleskop ikada izrađen.

Šest satelita kao jedan

Naime, ideja je da se šest satelita postavi u formaciju šesterokuta, ukupnog promjera oko deset kilometara. Time, i korištenjem interferometrije te kombiniranja podataka prikupljenih sa svih satelita, u biti bi bio stvoren jedan radioteleskop promjera deset kilometara, značajno većih mogućnosti od pojedinačnih svemirskih teleskopa. 

Sličnom metodom astronomi sa Zemlje snimaju crne rupe, pa kombinirajući podatke s više radioteleskopa dobivaju rezultate kao da imaju teleskop veličine cijelog planeta.

Svaki od satelita imat će antenu promjera oko 2,5 metra, nalazit će se na udaljenosti od oko 36.000 kilometara od Zemlje, a bit će okrenuti prema Suncu. Osnovni zadatak takvog sustava bit će promatrati zbivanja na površini naše matične zvijezde te prikupljati podatke o značajnim događajima, kao što su solarne baklje i izbacivanja koronalne mase.

Takvi događaji mogu imati utjecaja na elektroniku na Zemlji, ali i na svemirske misije, pa je ključno dobiti kvalitetne informacije o njima na vrijeme. Sustav satelita SunRISE imao bi mogućnost upozoriti na dolazak nabijenih čestica sa Sunca i nekoliko desetaka minuta prije nego one stignu do Zemlje.

Krajnji cilj znanstvenika je putem ove misije bolje razumjeti mehanizme koji pokreću ovakve događaje na Suncu te zaštititi tehnologiju i astronaute od mogućih štetnih posljedica istih. Očekuje se da će lansiranje konstelacije od šest satelita biti obavljeno tijekom 2024. godine.