Kako je nedavna pomrčina Sunca izgledala iz svemira?

Dok su stanovnici SAD-a protekloga vikenda promatrali prstenastu pomrčinu Sunca, taj je prizor iz svemira snimio NASA-in satelit DSCOVR i otkrio vrlo zanimljiv prikaz

Sandro Vrbanus srijeda, 18. listopada 2023. u 12:05

Protekle subote dijelovi SAD-a, Srednje i Južne Amerike bili su poprište relativno rijetke prstenaste pomrčine Sunca, a snimke i fotografije iz zone totaliteta, koje su tada nastale, obišle su svijet. No, nije ovaj kozmički događaj zabilježen samo sa Zemlje, već i iz svemira. Dok su stanovnici gledali prema gore, u nadi da će vidjeti spektakularni prizor, prema njima je odozgo "gledao" američki satelit i snimao fotografije, kao što to i inače čini.

Pogled odozgo

Radi se o satelitu DSCOVR (Deep Space Climate Observatory), kojim se koriste NASA, NOAA i Ratno zrakoplovstvo SAD-a. Smješten je u Lagrangeovoj točki 1, gravitacijski stabilnom mjestu u svemiru gdje se poništavaju utjecaji Zemljine i Sunčeve gravitacije, na udaljenosti od 1,5 milijuna kilometara od Zemlje. Ta se točka nalazi između Sunca i Zemlje, pa je dala ovom satelitu odlično gledište za snimanje pomrčine.

Mjesečeva sjena nad SAD-om 📷 NASA / DSCOVR:EPIC
Mjesečeva sjena nad SAD-om NASA / DSCOVR:EPIC

Na fotografijama, nastalima instrumentom EPIC (Earth Polychromatic Imaging Camera), možemo tako vidjeti jasnu Mjesečevu sjenu, koja se nadvila nad SAD-om, pa nešto kasnije i nad Južnom Amerikom.

Dva sata kasnije, pomrčina nad Južnom Amerikom 📷 NASA / DSCOVR:EPIC
Dva sata kasnije, pomrčina nad Južnom Amerikom NASA / DSCOVR:EPIC

Satelit DSCOVR lansiran je u veljači 2015. godine. U svojem redovnom radu služio kao svemirski meteorološki opservatorij, koji svojim instrumentima primarno prati promjene u izbojima radijacije sa Sunca, detektira solarne geomagnetske oluje i upozorava na njihove moguće ozbiljne posljedice po naše telekomunikacijske i elektroenergetske sustave, satelite i avijaciju. Njegova kamera u boji (EPIC) svaka dva sata snima i "običnu" fotografiju Zemlje s udaljenosti od 1,5 milijun kilometara, a odabrane se svježe snimke mogu pronaći ovdje