Astronomi riješili misterij kvazara

Kvazari su objekti vrlo jakog sjaja koji se nalaze u središtima nekih galaksija i mogu biti bilijun puta sjajniji od Sunca.

Martina Salvaro petak, 28. travnja 2023. u 05:45

Kvazari su najsjajniji otkriveni objekti u svemiru i nalaze se u središtima nekih galaksija, a mogu biti čak bilijun puta sjajniji od Sunca. Iako su prvi put otkriveni prije 60 godina, ostali su misterij jer nije bilo jasno kako se može generirati tako snažna aktivnost koja daje tako intenzivan sjaj.

Istraživanje sugerira da je to rezultat spajanja galaksija. Znanstvenici, predvođeni Sveučilištima Sheffield i Hertfordshire, otkrili su ono što opisuju kao 'prisutnost iskrivljenih struktura' u galaksijama koje sadrže kvazare. Istraživači su analizirali podatke s teleskopa Isaac Newton u La Palmi, jednom od Kanarskih otoka. Tim je usporedio opažanja 48 kvazara i njihovih galaksija domaćina sa slikama više od 100 galaksija koje nisu kvazari.

Sudari galaksija

Smatra se da se u središtu većine galaksija nalaze supermasivne crne rupe koje su mnogo milijuna puta teže od Sunca. Ove galaksije također sadrže znatne količine plina koji je izvan dosega crnih rupa. Kada se galaksije sudare, plinovi se kreću prema crnoj rupi gdje oslobađaju iznimne količine energije u obliku zračenja, što rezultira karakterističnim sjajem kvazara. Istraživači su zaključili da je približno tri puta vjerojatnije da će galaksije u kojima se nalaze kvazari biti u interakciji ili sudaru s drugim galaksijama.

Budućnost naše galaksije

Profesor Clive Tadhunter sa Sveučilišta u Sheffieldu rekao je: 'Kvazari su jedan od najekstremnijih fenomena u svemiru, a ono što vidimo vjerojatno predstavlja budućnost naše galaksije Mliječne staze kada se sudari s galaksijom Andromeda za otprilike pet milijardi godina. Uzbudljivo je promatrati te događaje i konačno razumjeti zašto se događaju, ali srećom Zemlja neće biti ni blizu jedne od ovih apokaliptičnih epizoda još neko vrijeme.'

Dr. Jonny Pierce sa Sveučilišta Hertfordshire rekao je: 'To je područje o kojem znanstvenici diljem svijeta žele naučiti više. Jedna od glavnih znanstvenih motivacija za NASA-in svemirski teleskop James Webb bila je proučavanje najranijih galaksija u svemiru, a Webb je sposoban detektirati svjetlost čak i iz najudaljenijih kvazara, emitiranu prije gotovo 13 milijardi godina. Kvazari igraju ključnu ulogu u našem razumijevanju povijesti svemira, a moguće i budućnosti Mliječnog puta.'