Proton Drive - servis za skladištenje datoteka u oblaku s naglašenom razinom sigurnosti

Švicarska tvrtka Proton je najpoznatija po svojoj usluzi e-pošte koja koristi end-to-end šifriranje, no već neko vrijeme nudi i druge servise kao što je VPN usluga, a odnedavno je tu i ovo rješenje namijenjeno sigurnoj pohrani datoteka u oblaku…

Matija Gračanin ponedjeljak, 17. srpnja 2023. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Proton Drive
Namjena Servis za šifriranu pohrana datoteka u oblaku
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan / od 3,99 eur mjesečno 200 GB)

Proton Drive je višeplatformsko rješenje koje je po svojim osnovnim karakteristikama tek još jedna usluga za skladištenje datoteka i oblaku, no kod kojega se najveći naglasak stavlja na sigurnost. Naime, nudi podršku za end-to-end šifriranje čime se osigurava razmjerno visoka razina privatnosti i jamči da samo oni koji za to imaju ovlaštenja mogu pristupati pohranjenim datotekama.

Kako je riječ o višeplatformskom rješenju, datotekama je moguće pristupati (kao i pohranjivati i sinkronizirati) praktično od bilo kuda; s mobilnih uređaja ili računala. Što se same razine sigurnosti tiče, Proton Drive koristi rješenja otvorenog koda za šifriranje datoteka, što već samo po sebi nešto znači.

Čitav je servis prilično jednostavno koristiti, no ne treba očekivati posebno napredne mogućnosti koje se običavaju vidjeti u drugim klasičnim servisima za pohranu i skladištenje datoteka kao što su Dropbox ili OneDrive, ali je tu zgodno riješena mogućnost za sigurno dijeljenje datoteka bez ograničenja veličine same datoteke koju se želi podijeliti (pod uvjetom da se ima dovoljno skladišnog prostora).

Sami klijenti Proton Drivea su besplatni, a u varijanti servisa za koji nije potrebno plaćati pretplatu može se dobiti svega 1 GB prostora pri čemu se ne dobiva i podrška za verzioniranje. Za to, kao i za više skladišnog prostora, morat će se početi plaćati pretplata.

Tako se za 200 GB prostora morati plaćati 3,99 eura mjesečno, za 500 GB 9,99 eura mjesečno, a za 3 TB koji su namijenjeni za do pet korisnika čak 23,99 eura mjesečno. Doduše, uz potonja sva paketa se dobivaju i druga rješenja unutar Protonovog ekosustava aplikacija.