Morse Mania – sve što je potrebno kako bi se kroz igru naučila Morseova abeceda

Morseova abeceda je valjda jedan od najpoznatijih načina komunikacije u telegrafiji, a premda je danas većinom izvan upotrebe i dalje se koristi u pomorskom svijetu te ovu abecedu mnogi žele naučiti kako bi mogli komunicirati u slučaju kad im je potrebna pomoć…

Matija Gračanin petak, 30. lipnja 2023. u 15:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Morse Mania
Namjena Aplikacija uz koju je kroz igru moguće naučiti Morseovu abecedu
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan / 4,78 eur (Beginners Bundle), 10,49 eur (Pro Bundle)

Morseova abeceda je nastala sredinom 1830-ih godina i prvotno je kreirana za potrebe električnog telegrafa, a zapravo je riječ o skupini simbola koja se koristi u telegrafiji. Konkretnije, kodiraju se slova latinične abecede, brojevi i posebni znakovi u kombinacije kratkih i dugih signala, a malo tko danas ne zna Morseovom abecedom odaslati SOS (Save our souls).

Međutim, oni koji bi voljeli naučiti više od slanja ovoga poznatog poziva upomoć, to će moći učiniti s aplikacijom baš kao što je Morse Mania. Riječ je o zabavno osmišljenoj aplikaciji koja kroz igru podučava Morseovu abecedu počevši od vrlo jednostavnih zadataka pa sve do vrlo složenih.

Štoviše, Morse Mania nudi gotovo tristo razina, baš kao u kakvoj igri, uz koje će se u potpunosti ovladati Morseovom abecedom te odašiljati podjednako jednostavne riječi kao i cjelovite rečenice. Tu je i popis više od sedamdesetak najpoznatijih kratica te skraćenih signala koji se uobičajeno koriste upravo pri komunikaciji Morseovom abecedom, a koje itekako vrijedi savladati.

Sve počinje vrlo jednostavno, tu je i posebno prilagođena tipkovnica, a zgodno je i to što je moguće birati i između pet načina prikaza same abecede (zvuk, vizualni prikaz, kombinacija tona i vizualnog prikaza, bljeskalica i vibracija). Tu su i druge mogućnosti kao što je rječnik Morseove abecede te mogućnost podešavanja niza parametara i konfiguraciji.

Osnovno izdanje aplikacije je besplatno no ograničeno, a kako bi se došlo do dodatnih mogućnosti, potrebno je kupiti ili Beginners Bundle koji stoji 4,78 eura ili još opremljeniji Pro Bundle koji stoji 10,49 eura. Bilo kako bilo, s ovom će aplikacijom ili, bolje rečeno igrom, svatko tko to želi, relativno brzo ovladati Morseovom abecedom.