Fantasy HNL – neslužbena sportska fantasy igra za domaće prvenstvo

S početkom nove sezone domaće nogometne lige ljubiteljima i navijačima je dostupna nova mobilna igra, popularni fantasy, koji će od ove sezone pratiti zbivanja na hrvatskim nogometnim travnjacima

Sandro Vrbanus petak, 21. srpnja 2023. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Fantasy HNL
Namjena Fantasy igra domaćeg nogometnog prvenstva
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan

Sportske fantasy igre su online igre koje simuliraju stvarne sportske lige i omogućavaju igračima stvaranje svojih virtualnih momčadi, ali s profesionalnim igračima iz stvarnog svijeta. Cilj je da se odabirom igrača iz stvarnih ekipa zarađuju bodovi na temelju njihovih izvedbi u stvarnim sportskim događajima. Takve igre popularne su među sportskim navijačima i pružaju im priliku pokazati svoje znanje o sportu, taktičke sposobnosti i analitičke vještine, ali i nadmetati se sa svojim prijateljima u virtualnim ligama.

Nije čudo da gotovo svaka veća sportska liga ima svoju fantasy inačicu, neke i više njih, a u svijetu postoje deseci igrača koji se iz tjedna u tjedan nadmeću u ovakvim igrama. Od ove sezone u radu je i nova domaća aplikacija, Fantasy HNL, koja će pratiti najpopularnije domaće sportsko natjecanje, 1. Hrvatsku nogometnu ligu.

Strateški odabir igrača iz domaćeg prvenstva tako će igračima donositi bodove, u ovisnosti o njihovom učinku. Potrebno je odabrati 15 igrača uz zadani budžet, rasporediti ih 11 na teren i 4 na klupu za pričuve, i tako svako kolo, uz dozvoljene zamjene, promjene formacija i slično.

Aplikacija nije povezana s HNS-om

Developer ove igre je Filip Šantić, a za Bug.hr je izjavio: "Fantasy HNL je nezavisan projekt koji je trenutačno u privatnom vlasništvu. Aplikacija je besplatna te će kao takva zauvijek i ostati. Održavanje nije jeftino, ni novčano ni vremenski, ali želja mi je jednostavno veća od bilo kakvog naplaćivanja sadržaja. U slučaju da se ovakva aplikacija naplaćuje, ona bi izgubila svoj smisao. Ona mora ostati besplatna i na usluzi svim njenim igračima. Do prodaje pretplata, dok sam ja vlasnik, nikad neće doći. Reklama u obliku nekakvih pop-up prozora (jako zamornih i ometajućih) nikada neće biti, ali u slučaju da bude postojao interes sponzora za podršku ovog projekta, opcija nesmetajućih reklama unutar same aplikacije je otvorena."

Aplikacija također nije povezana s HNS-om, jer savez za sada nije odgovorio na upite o mogućoj suradnji. Problem s licenciranjem i autorskim pravima riješen je na drugi način: budući da autor ne posjeduje prava na korištenje grbova klubova te slika igrača, takvog sadržaja u aplikaciji nema.

Sezona HNL-a počinje ovoga petka, pa je pravo vrijeme za instalirati Fantasy HNL, ako ste pravi fan domaćeg nogometa. Tri najbolje plasirana igrača na kraju sezone osvojit će i nagrade.