Coolors - mobilni pomoćnik za kreativce koji omogućava lako stvaranje paleta boja

Coolors je praktična aplikacija namijenjena dizajnerima i drugim kreativcima koja omogućava da se na vrlo jednostavan način generiraju skladne i privlačne kombinacije boja nudeći pri tome i neke dodatne zgodne mogućnosti…

Matija Gračanin petak, 7. srpnja 2023. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Coolors  
Namjena Omogućuje generiranje paleta boja
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan / 3 USD mjesečno (Pro)

Dobro je poznata činjenica da boje mogu na različite načine utjecati na raspoloženje i emocije ljudi pa tako, na primjer, crvena boja može izazvati osjećaj uzbuđenja i strasti, dok plava boja može izazvati osjećaj smirenosti i povjerenja. Stoga je izbor pravilne kombinacije boja iznimno važno kod stvaranja vizualnog identitet te neverbalne komunikacije s  potencijalnim klijentima ili kupcima.

Coolors je aplikacija namijenjena upravo dizajnerima i svima koji se bave stvaranjem sadržaja u kojemu je pravilno korištenje boja od velike važnosti i to ne samo u smislu vizualne privlačnosti. Naime, omogućava vrlo jednostavno generiranje paleta boja koje je onda moguće koristiti u vlastitim kreacijama.

Palete mogu biti generirane nasumično, a onda na temelju dobivenih boja generirati druge palete, moguće je na i temelju određene boje generirati  komplementarne kombinacije boja te u svakome trenutku sve dodatno i prilagođavati (podešavati svjetlinu, zasićenost boja i temperaturu).,

Palete je moguće pregledavati u nekoliko formata, snimati ih te ih kasnije organizirati, a palete je moguće i izvoziti u nekoliko formata (podržan je i PDF), a posebno je zgodno i to što je moguće generirati palete na temelju boja iz određene slike.

Zapravo, moguće je napraviti kolaž od izabranih boja i slike. Tu je i pregled paleta koje su trenutačno popularne i aktualne te još pokoja sitnica. Osnovna inačica aplikacije je besplatna, ali ograničena, pa ako se želi imati sve mogućnost na raspolaganju, potrebno je plaćati oko tri dolara mjesečno za inačicu Pro.