AI i poljoprivreda: Predstavljen domaći sustav Vineyard Angel

Jedan od primjera upotrebe umjetne inteligencije u poljoprivredi je Vineyard Angel, domaći AI sustav TIS Grupe i Alti Agra za analizu vinove loze i poboljšanje uroda

debug.hr srijeda, 22. svibnja 2024. u 08:05

Agronomija se trenutačno suočava s izazovima povećanja produktivnosti ne bi li se zadovoljile potrebe rastuće globalne populacije uz istovremeno smanjenje negativnih utjecaja na okoliš. U tom se kontekstu umjetna inteligencija (AI) nameće kao ključni transformativni alat za pametniju budućnost poljoprivrede. 

"Primjena novih tehnologija i umjetne inteligencije u poljoprivredi otvara nove mogućnosti u optimizaciji proizvodnje, ali i korištenju različitih setova podataka koji do sada nisu bili zajednički korišteni, što omogućava detaljnije praćenje i upravljanje proizvodnjom. Vrijednost novih tehnologija leži upravo u podacima, koji su ključni za svakog vinogradara koji želi biti 'korak ispred' i upravljati proizvodnjom na pravi način", kaže dr.sc. Ivana Rendulić Jelušić, direktorica tvrtke Alti Agra.

Jedan od primjera upotrebe umjetne inteligencije u poljoprivredi je i Vineyard Angel, domaći AI sustav TIS Grupe i Alti Agra. Riječ je o tehnološkom rješenju koje objedinjuje većinu gore spomenutih stavki, a njegova je primarna funkcija pomoć u vinogradarstvu.

Jedinstvena platforma na tržištu

"Vineyard Angel je jedinstven po tome što analizira isključivo redove vinove loze, odnosno vegetaciju vinove loze, pri čemu se točnost analiza putem vegetacijskih indeksa višestruko povećava", kazala je Rendulić Jelušić u Poreču prilikom launcha platforme vineyardangel.com tijekom jednog od najvećih vinarskih sajmova u zemlji.

Također, Vineyard Angel sadrži i prediktivne modele za najvažnije bolesti vinove loze te daje pravovremena upozorenja na pojavu bolesti sukladno meteorološkim podacima i fenofazi razvoja vinove loze. "Dodatno, rješenje omogućava i brojanje te geolociranje nedostajućih trsova u vinogradu iz samo jedne snimke drona, što omogućava pripremu ponovne sadnje i optimizaciju radova u vinogradu", dodaje Rendulić Jelušić.

Dodatna prednost ove platforme, koja će vinogradarima olakšati svakodnevno praćenje svojih nasada je i činjenica kako su svi podaci, analize i izvještaji smješteni na jednostavnoj platformi, koja od vinogradara ne zahtijeva nikakav dodatni unos podataka, a omogućava pregled stanja vinograda prema potrebi vinogradara.

Tehnološki iskorak

Ovu je tehnološku inovaciju razvijala TIS Grupa, jedna od najstarijih domaćih IT tvrtki s dugogodišnjim iskustvom u razvoju softverskih rješenja na najvišoj razini. TIS je, između ostaloga, uvodio euro na slovensko i hrvatsko tržište, a njihovi su stručnjaci za Finu razvijali i sustav za platni promet kojim se svakodnevno služi većina građana. Vineyard Angel, uz sustav za rano otkrivanje neurorazvojnih odstupanja (SENDD), predstavlja iskorak prema razvoju AI rješenja.

"Vinogradarstvo je tradicionalno i nije toliko sklono promjenama", otkriva TIS-ov IT stručnjak Josip Kustić uz napomenu kako je platforma već zaživjela na terenu. "Zahvaljujući nekolicini vinara iz regije, koji su već prepoznali vrijednost ovakvog rješenja, vjerujemo kako smo izgradili krajnje funkcionalnu platformu za kojom će uskoro posegnuti mnogo veći broj ozbiljnih vinogradara", dodaje smatrajući kako će uvođenje inovativnih AI platformi pomoći pri jačanju hrvatske vinske industrije.

Na ovu se suradnju kratko se osvrnuo i direktor TIS Grupe, Dženan Lojo: "Kad spojite  vrhunskog stručnjaka za vinogradarstvo poput Ivane i tehnološku kompaniju s višedeseteljetnim i dokazanim iskustvom i znanjem u razvoju novih softverskih proizvoda, vjerojatnost da ćete napraviti novo inovativno rješenje koje će biti prihvaćeno na tržištu je zagarantirana".