Leteći Golf? Volkswagen predstavio V.MO, svoj prvi putnički dron

Volkswagenova podružnica u Kini izradila je prvi prototip svojeg putničkog letećeg taksija, električnu letjelicu s mogućnošću vertikalnog polijetanja i slijetanja, za do četiri osobe i njihovu prtljagu

Sandro Vrbanus nedjelja, 31. srpnja 2022. u 20:07

U sklopu svoje strategije, koja uključuje i otkrivanje novih načina prijevoza na potpuno ekološki održiv način, Volkswagen je u svojoj kineskoj podružnici razvio prototip putničkog drona. Njegovo ime je V.MO, pokreću ga elektromotori, ima mogućnost vertikalnog polijetanja i slijetanja, a u budućnosti bi trebao moći u zrak ponijeti do četiri putnika i njihovu prtljagu. Trenutačno je ovaj leteći taksi u fazi validacijskog prototipa, pa je kao takav i prikazan javnosti.

Leteći tigar

Volkswagenovi stručnjaci ovaj su prototip nazvali "Leteći tigar", kako bi tim imenom i crno-zlatnom livrejom odali počast kineskoj tekućoj godini tigra. Koncept je zasnovan na tehnologiji autonomne vožnje, kao i novim baterijskim tehnologijama, poručeno je.

Letjelica je duga 11,2 metra, ima raspon krila od 10,6 metara, a pogoni je osam rotora za stvaranje uzgona, uz još dva pogonska rotora za horizontalni let. Kad je riječ o ostalim performansama, poznato je tek da je planirani dolet letjelice, s putnicima i teretom, do 200 kilometara. Tijekom ove godine Volkswagen će, kroz svoj projekt Vertical Mobility, u Kini obaviti i prve pokusne letove kako bi optimizirali aktualni koncept. Unaprijeđeni prototip potom bi trebao poletjeti krajem ljeta iduće godine.

Urbana zračna mobilnost je brzorastuće tržište u nastanku, koje želi iskoristiti ovaj oblik prijevoza za kratke i srednje duge rute, posebice između većih gradova. Volkswagen poručuje da je ovo tržište posebno lukrativno u Kini, gdje bi se sličnim letjelicama moglo putovati među velikim gradovima, inače zagušenima prometnim gužvama. Njihov dron V.MO isprva će biti ponuđen bogatim i tehnološki potkovanim kupcima u Kini, moći će poslužiti kao VIP prijevozno sredstvo (shuttle), dostupno na zahtjev.