I Hrvatski Telekom diže cijene, iznosi računa u studenome rastu za 5%

Hrvatski Telekom će od 1. listopada 2023. povećati iznose mjesečnih naknada fiksnih i mobilnih tarifa, paketa i opcija za 5%, sukladno primjeni indeksne klauzule koja omogućava poskupljenje zbog inflacije

Sandro Vrbanus četvrtak, 3. kolovoza 2023. u 12:13

I treći veliki domaći operater, Hrvatski Telekom, najavio je poskupljenje svih svojih usluga, u skladu s ranije ove godine uvedenom indeksnom klauzulom. Nakon A1 Hrvatska, koji je cijene od 1. srpnja bio podigao za 8,5% te Telemacha, čije usluge od 1. kolovoza poskupljuju 8,3%, najveći domaći telekom svoje će cijene također povisiti, ali nešto ipak manje – od 1. listopada 2023. godine HT će povećati iznose mjesečnih naknada fiksnih i mobilnih tarifa, paketa i opcija za 5%.

Viši računi u studenome

Obavijesti o ovom poskupljenju već su počele pristizati korisnicima. Iz Hrvatskog Telekoma ovako su objasnili promjene cijena:

Nastavno na tržišne okolnosti, Hrvatski Telekom će od 1. listopada početi primjenjivati indeksnu klauzulu u vidu usklađenja cijena usluga sa stopom inflacije. Pritom će usklađenje Hrvatskog Telekoma u vidu 5% povećanja cijena biti znatno niže od prosječne godišnje stope inflacije u 2022. godini koja je iznosila je 10,8%.

Stopa uvećanja cijena HT-a od 5% primjenjuje se isključivo na iznose mjesečnih naknada fiksnih i mobilnih tarifa, paketa i opcija definiranih službenim Cjenicima HT-a. Na ostale stavke računa kao što su: potrošnja minuta, poruka ili interneta, jednokratne naknade, rate za uređaje - ne primjenjuje se indeksna klauzula te navedene naknade ostaju neizmijenjene. Prvi račun s novim iznosom naknada korisnici će dobiti u studenom, a za mjesec listopad.

Novi iznosi mjesečnih naknada s uračunatom stopom uvećanja od 5%, bit će objavljeni 1. rujna 2023.

Bez prava raskida ugovora

Podsjećamo, ovakvo usklađivanje cijena sa stopom inflacije korisnicima ne omogućava raskid ugovora bez naknade. Korisnici su to pravo imali početkom godine kada su telekomi mijenjali svoje opće uvjete poslovanja i službeno u njih uvodili indeksne klauzule.