X smanjio broj moderatora, Europskoj komisiji to se ne dopada

Muskova društvena mreža dobila je novi dopis iz vrha EU, kojim Komisija od njih zahtijeva informacije o smanjenju resursa za moderiranje sadržaja i snižavanje jezične pokrivenosti EU

Sandro Vrbanus četvrtak, 9. svibnja 2024. u 15:06

Europska komisija je ove srijede platformi X (koju tako nazivaju samo Elon Musk i službeni dokumenti, svi ostali i dalje kažu Twitter) poslala zahtjev za informacijama u skladu s Aktom o digitalnim uslugama. U zahtjevu se nastoji dobiti više pojedinosti o aktivnostima i resursima za moderiranje sadržaja na toj platformi, o procjeni rizika koju su proveli u vezi s uvođenjem generativnih alata umjetne inteligencije u EU te o drugim područjima obuhvaćenima postupcima koji su u tijeku.

20% manje moderatora

Konkretno, Komisija od društvene mreže X traži da dostavi detaljne informacije i interne dokumente o resursima za moderiranje sadržaja, s obzirom na najnovije izvješće o transparentnosti u okviru Akta o digitalnim uslugama, u kojem je otkriveno da je X smanjio tim moderatora sadržaja za gotovo 20% od 2023. godine. Tim je potezom jezična pokrivenost unutar Europske unije smanjena s 11 jezika EU-a na samo sedam. Komisija traži i dodatne pojedinosti o procjenama rizika i mjerama ublažavanja povezanima s učinkom generativnih alata umjetne inteligencije na izborne procese, širenje nezakonitog sadržaja i zaštitu temeljnih prava.

Novi korak u istrazi

Komisija je u prosincu 2023. pokrenula službeni postupak protiv platforme X zbog mogućih kršenja Akta o digitalnim uslugama u područjima povezanima s upravljanjem rizikom, moderiranjem sadržaja, tamnim obrascima, transparentnošću oglašavanja i pristupom podacima za istraživače. Novi zahtjev za informacijama novi je korak u toj istrazi, koja je i dalje u tijeku.

X sada mora Komisiji dostaviti tražene informacije o resursima za moderiranje sadržaja i generativnoj umjetnoj inteligenciji do 17. svibnja 2024., a odgovore na preostala pitanja do 27. svibnja 2024. U skladu s odredbama Akta o digitalnim uslugama Komisija može izreći novčane kazne za netočne, nepotpune ili obmanjujuće informacije kao odgovor na zahtjev za informacije. U slučaju neodgovaranja, Komisija može odlučiti zatražiti informacije odlukom. U tom bi scenariju izostanak odgovora u roku mogao dovesti do izricanja periodičnih penala.