FERIT Osijek - Fakultet kao HUB između studenata i poslodavaca

Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) u Osijeku ističe se kao vodeća institucija u istočnoj Hrvatskoj, kada je u pitanju izvrsnost u području elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija

Bug.native utorak, 30. travnja 2024. u 19:18

Trenutačno na FERIT-u studira oko 1.700 studenata, a u izvođenju nastave sudjeluje preko 100 nastavnika i više od 30 vanjskih suradnika, koji su stručnjaci iz gospodarstva. FERIT-ovi studijski programi usmjereni su na obrazovanje stručnjaka u svim područjima elektrotehnike te informacijsko-komunikacijskih tehnologija, omogućujući im stjecanje kompetencija potrebnih za rad u dinamičnom svijetu tehnologije, uključujući i područje umjetne inteligencije.

Posjetite službenu web stranicu Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija

Posebna vrijednost FERIT-a leži u suradnji s industrijskim partnerima. Uz projekte istraživanja i razvoja, studenti imaju priliku primijeniti svoje teorijsko znanje na stvarne probleme i izazove. Ta interakcija s industrijom omogućuje studentima da steknu vrijedno iskustvo i povežu se s potencijalnim poslodavcima još dok su na fakultetu. Nadalje, partneri iz industrije svake godine u povodu obilježavanja Dana fakulteta nagrađuju najbolje studente, što je još jedan dokaz bliske povezanosti s industrijom.

Stručna praksa kao obveza

Kako bi studenti bili što spremniji za tržište rada, na sveučilišnim i stručnim studijima, Stručna praksa obvezan je kolegij. U tu je svrhu FERIT razvio i portal STUP (Portal za studente FERIT-a i poslodavce) koji je središnja platforma studentima za pronalaženje stručne prakse, stipendija, tema za diplomske i završne radove, u suradnji s industrijom, kao i za pronalazak radnih mjesta. Trenutačno je na portalu STUP registrirano preko 500 tvrtki.

Važnu okosnicu rasta i razvoja Fakulteta predstavljaju znanstvene i istraživačke aktivnosti koje se provode u okviru međunarodnih konzorcija i projekata, a uz koje etablirane istraživačke grupe uspješno provode znanstvena istraživanja. Svrha navedenih projekata je prije svega znanstveno-istraživački rad, mobilnost znanstveno-nastavnog osoblja, umrežavanje u europski i općenito međunarodni istraživački prostor te implementacija najnovijih znanstvenih dostignuća u nastavni proces. FERIT ima potpisane ugovore o suradnji s više od 50 različitih međunarodnih znanstvenih i obrazovnih institucija iz više od 23 različite države.

Studijski programi FERIT-a Upisna kvota
Sveučilišni prijediplomski studij Elektrotehnika i informacijska tehnologija  
smjer Elektrotehnika 80
smjer Informacijske i komunikacijske tehnologije 40
Sveučilišni prijediplomski studij Računarstvo 160
Stručni prijediplomski studij Elektrotehnika  
smjer Elektroenergetika 30
smjer Automatika 30
Stručni prijediplomski studij Računarstvo 90
Bug specijal 5/24 svibanj 2024.