Aruba: prva zemlja u potpunosti "backupirana" u oblak

Servis Internet Archive postao je nedavno službeni skrbnik svih nacionalnih arhiva, službenih dokumenata i kompletne građe nacionalne knjižnice otoka Aruba

Sandro Vrbanus utorak, 7. svibnja 2024. u 13:08

Karipski otok Aruba jedna od 4 ustavne zemlje Kraljevine Nizozemske, no ima svoju vladu i ustav te unutarnju autonomiju. Na tom otoku površine 193 km2 živi nešto više od 100.000 stanovnika, a njihova je nacija prva u povijesti koja je digitalizirala i predala na čuvanje svoju kompletnu povijest, književnu građu, arhivske materijale i službene dokumente. Digitalna arhiva pohranjena je u oblak servisa Internet Archive, čime će Aruba u tom obliku ubuduće čuvati svoju povijest i kulturno naslijeđe.

Ugovor o skrbništvu nad tim važnim dokumentima potpisan je prošloga mjeseca, pa sada internetski arhivski servis na čuvanju ima 101.376 raznih dokumenata, među kojima je, primjerice, 60.000 slika, 40.000 tekstualnih dokumenata i nekoliko važnih 3D snimki objekata. Čuvanje nacionalne povijesti u tom obliku u skladu je s ciljevima UN-a o održivom razvoju, među ostalim i zbog činjenice da će svi pohranjeni dokumenti biti javno dostupni.

Aruba je kao malena otočna nacija prva u svijetu koja se na ovaj način "backupirala". U projektu su sudjelovale sve institucije koje se tamo bave zaštitom kulturnog naslijeđa, a proces digitalizacije građe trajao je nekoliko mjeseci.