Sony će raditi nove mobitele barem još nekoliko godina

Qualcomm je u svom recentnom priopćenju potvrdio da produžuje svoju suradnju sa Sonyjem za još barem nekoliko godina

Matej Markovinović subota, 24. lipnja 2023. u 06:00
Sony Xperia 1 V. 📷 Foto: Sony
Sony Xperia 1 V. Foto: Sony

Iako Sony ima nekoliko odličnih mobitela, osobito za fotografe koji koriste njihovu opremu, činjenica je da ih baš ne prodaju puno. Iz tog se razloga već nekoliko godina „šuška“ da bi se Sony mogao povući s tržišta pametnih telefona, baš kao što je to 2021. godine učinio LG.

No, Qualcomm je ovoga petka objavio priopćenje da je produžio svoju suradnju sa Sonyjem te da će njihovi Snapdragon SoC-ovi pogoniti Sonyjeve mobitele višeg i srednjeg ranga. Radi se, kako i sami kažu, o višegodišnjoj suradnji, što znači da japanski tehnološki gigant neće tako skoro odustati od proizvodnje mobitela.

„Drago nam je što nastavljamo surađivati s našim dugogodišnjim partnerom Sonyjem, kako bismo isporučili korisnicima sljedeću generaciju vrhunskih mobilnih tehnologija. Ova je suradnja uzbudljiva prilika za nas da pružimo inovativno korisničko iskustvo, ne bi li tako zadovoljili zahtjevima korisnika diljem svijeta“, priopćio je viši predsjednik Qualcomma, O. H. Kwon.

Nekoliko riječi o produžetku suradnje, rekao je i voditelj mobilnih komunikacija Sonyja, Tsutomu Hamaguchi.

„Xperia 1 V, najnoviji Sonyjev vodeći mobitel pogonjen Snapdragonom 8 Gen 2, jako je dobro prihvaćen među kupcima. Radujemo se nastavku našeg rada s Qualcommom kako bismo pružili vrhunsko korisničko iskustvo na budućim mobitelima koje će pogoniti Snapdragon SoC-ovi“, rekao je Hamaguchi.

Inače, mobitel o kojem govori Hamaguchi, Sony Xperia 1 V, predstavljen je u svibnju ove godine kao najjači tvrtkin model do sada. Radi se o mobitelu koji ima 6,5-inčni OLED zaslon 4K rezolucije, frekvencije osvježavanja od 120 Hz te omjera slike 21:9. Sustav kamera nosi potpis Zeissa, a predvodi ga 48-megapikselni senzor veličine 1/1.35“.

Mobitel ima podosta značajki za fotografe i entuzijaste, a korisno je i to što ima 3,5-milimetarski utor za slušalice, priključak za microSD karticu i dediciranu tipku za okidanje fotografija. Pogoni ga već spomenuti Snapdragon 8 Gen 2 u konfiguraciji s 12 GB RAM-a i do 512 GB interne memorije. Cijena Xperije 1 V iznosi 1.399 eura.