Elon Musk pokrenuo novi laboratorij za umjetnu inteligenciju, xAI

Cilj nove kompanije jest "razumjeti pravu prirodu svemira", stoji na njihovim stranicama. Surađivat će s Twitterovom krovnom kompanijom X, Teslom i ostalima kako bi ispunili svoju misiju

Sandro Vrbanus četvrtak, 13. srpnja 2023. u 09:26

Iako je nedavno zazivao privremenu pauzu u razvoju napredne umjetne inteligencije, Elon Musk sada je osnovao vlastitu kompaniju, specijaliziranu upravo za rad u tom području. Nova se kompanija naziva xAI, a za sada na njihovim stranicama ne postoji gotovo ništa, osim misije i popisa 12 ljudi, koji čine njezin vodeći tim.

Brinu ih velika pitanja

xAI, kažu, ima misiju "razumjeti pravu prirodu svemira". Na tom će ih putu voditi osobno Musk, uz ljude koji imaju iskustva u radu s tvrtkama kao što su DeepMind, OpenAI, Google Research, Microsoft Research i Tesla. Stručnjaci koje ovaj novi laboratorij okuplja radili su na projektima poput GPT-3.5 i GPT-4, AlphaCode i sličnima.

Tu je i logotip kompanije, najava da će više o svojem djelovanju govoriti ovoga petka na Twitter Spacesu, ali i da će surađivati s Twitterom (tj. njegovom krovnom kompanijom X), Teslom i drugima, kako bi napredovali u okviru svoje misije. Kažu i kako aktivno regrutiraju stručnjake za umjetnu inteligenciju, inženjere i istraživače u Silicijskoj dolini. 

Svi oni trebali bi pripomoći u davanju odgovora na velika pitanja, na koja čovječanstvo još nije odgovorilo.