Googleova platforma virtualne stvarnosti smanjuje količinu nasilja u policijskim intervencijama

Jigsaw, tehnološki inkubator unutar Googlea, testira VR platformu koja bi policijskim snagama trebala pomoći da ovladaju tehnikama deeskalacije kako bi pravovremeno smirili svaku opasnu situaciju

Mladen Smrekar ponedjeljak, 1. studenog 2021. u 06:00

Kako izgleda budućnost javne sigurnosti? Grupe za građanska prava, službe za provođenje zakona, istraživači i predstavnici zajednice intenzivno pokušavaju odgovoriti na ovo pitanje. Dio rješenja uključuje obuku djelatnika službi javne sigurnosti, uključujući policajce i ekipe hitne medicinske pomoći, kako bi ih se podučilo nizu novih vještina komunikacije i deeskalacije. 

Tečajevi deeskalacije

Obuka deeskalacije ima za cilj pomoći policijskim službenicima smiriti situaciju prilikom intervencija bez pribjegavanja nasilju, namjernim smanjenjem razine sukoba. Prošlogodišnja studija pokazala je kako je obuka deeskalacije pomogla policiji u Louisvilleu da dramatično smanji broj incidenata u kojima je korištena sila, a time i broj u intervencijama ozlijeđenih građana i policajaca.

Uranjanjem u virtualni svijet korisnik doživljava razne interaktivne scenarije s prilagodljivim virtualnim likovima različitih rasa, dobi i spolova
Uranjanjem u virtualni svijet korisnik doživljava razne interaktivne scenarije s prilagodljivim virtualnim likovima različitih rasa, dobi i spolova

Njujorška policijska uprava na tečaj deeskalacije šalje svih svojih 35.000 službenika. Učinili bi to i mnogi drugi no tečajevi su skupi, a na tržištu jednostavno nema dovoljno trenera koji bi izučili toliki broj policajaca. I tu u igru ulazi tehnologija, konkretno virtualna stvarnost koja može stvoriti jedinstveno imerzivno iskustvo, nalik interakcijama u stvarnom svijetu.

Tim tragom krenuo je i Jigsaw, tehnološki inkubator unutar Googlea, koji je osmislio VR platformu nazvanu Trainer. Ona bi policijskim snagama trebala pomoći da ovladaju tehnikama deeskalacije kako bi pravovremeno i bez nasilja smirili svaku opasnu situaciju u kojoj se nađu prilikom intervencija. 

Obuka deeskalacije pomogla je policiji u Louisvilleu da dramatično smanji broj incidenata u kojima je korištena sila
Obuka deeskalacije pomogla je policiji u Louisvilleu da dramatično smanji broj incidenata u kojima je korištena sila

Kako radi Trainer

Uranjanjem u virtualni svijet korisnik doživljava razne interaktivne scenarije s prilagodljivim virtualnim likovima različitih rasa, dobi i spolova. Scenariji su oblikovani po uzoru na svakodnevne policijske interakcije, poput obiteljskih razmirica ili zaustavljanja motornih vozila, kako bi se usavršile vještine rješavanja problema.

Likovi odgovaraju na pitanja i naredbe u stvarnom vremenu, a njihovi se odgovori mijenjaju u skladu s jezikom i ponašanjem korisnika, uključujući položaj tijela i interakciju s objektima u virtualnom okruženju. Instruktori mogu promatrati i ocjenjivati izvedbu u scenarijima s različitim kontekstima i stresorima.

Trainer se može modificirati i proširiti dodavanjem scenarija, promjenom izgleda ili ponašanja likova
Trainer se može modificirati i proširiti dodavanjem scenarija, promjenom izgleda ili ponašanja likova

Integracija s Dialogflowom

Tečne razmjene između korisnika i virtualnih likova rezultat su integracije s Dialogflowom, platformom za razumijevanje prirodnog jezika koja se koristi za dizajniranje i integriranje konverzacijskog korisničkog sučelja u mobilne aplikacije, web aplikacije, uređaje, botove, interaktivne sustave glasovnog odgovora i srodne namjene.

Dialogflow je klasifikator koji uzima korisnički govor kao ulaz i kategorizira ga na temelju vjerojatnih namjera korisnika. Može se proširiti kako bi se tijekom vremena prilagodio novom jeziku, uključujući regionalizme i nove odgovore, kako bi se povećala prirodnost i vjerodostojnost interakcija. Tako se virtualni likovi mogu prilagođavati različitim uvjetima i situacijama. 

Tehnologija može pomoći da rad policije bude sigurniji za sve
Tehnologija može pomoći da rad policije bude sigurniji za sve

Kontrolirano okruženje za istraživanje

Od početka projekta Trainer se oslanjao na istraživanje i suradnju s raznolikom grupom organizacija civilnog društva, akademika, istraživača, aktivista za građanska prava i zakonodavnih tijela. Unos ovih grupa bio je, kažu, ključan u rješavanju pitanje može li tehnologija pomoći da rad policije bude sigurniji za sve.

Ova tehnologija nudi i kontrolirano okruženje za istraživanje. Platforma može pružiti istraživačima priliku da proučavaju ponašanje policajaca i istraže kako smanjiti nasilje između policije i zajednica. Trainer se lako može modificirati i proširiti dodavanjem raznih scenarija, promjenom izgleda ili ponašanja likova i modificiranjem stresora iz okoline. A sve to, vjeruju u Jigsawu, stvara nove mogućnosti i pridonosi javnoj sigurnosti.